Tidsfristen ute – ingen vet vad som händer

I onsdags röt Ukrainas inrikesminister till mot pro-ryska aktivister: Lämna de ockuperade byggnaderna inom 48 timmar annars svarar vi med våld.

I går kväll gick ultimatumet ut – och nu vet ingen vad som händer.

Pro-ryska aktivister ockuperar fortfarande regeringsbyggnaderna i de ukrainska städerna Donetsk och Luhansk. Senast i onsdags sa den ukrainska inrikesministern Arsen Avakov att de måste lämna byggnaderna inom 48 timmar.

De 48 timmarna gick ut i går kväll och trots intensiva förhandlingar vägrade aktivisterna att lämna byggnaderna.

Vad som nu kommer att hända är det ingen som vet.

USA hotar

Samtidigt visar Natos bilder hur ryska trupper fortfarande rustar upp längs den ukrainska gränsen och landet verkar inte ha några planer på att backa undan. Den senaste siffran är att 40 000 ryska soldater står beredda.

Västvärlden har redan fördömt Putins agerande. I går sa USA:s finansminister Jacob Lew till Rysslands motsvarighet Anton Siluanov att USA tänker ta till ännu hårdare aktioner mot Ryssland – om Putin fortsätter rusta upp sina trupper.

Starta krig på Krim

Men Ryssland och Putin verkar inte bry sig om någons hot, varken USA eller EU. Den ryska presidenten har i stället bestämt sig för att starta ett ekonomiskt krig med Ukraina, genom att chockhöja priset på gas.

Putin skriver i ett brev adresserat till 18 europeiska ledare att gasleveranserna till Ukraina kan strypas - om inte landet betalar sina försenade räkningar.

Ukrainas gasskuld är, enligt Ryssland, nu 14,3 miljarder kronor.

– Det här är en politisk kostnad. Det är ett ekonomiskt vapen som Ryssland nu använder efter att de startat krig på Krim, säger Ukrainas energiminister Yuriy Proda till CNN.

Publisert: