’Ingen av poliserna vet vem som sköt’

Åklagaren: "Tekniska undersökningen oerhört viktig"

Fadimes bror Mesut Sahindal lydde inte uppmaningen att lägga ner knivarna.

När inte heller pepparspray hjälpte sköt tre av poliserna verkanseld med sina tjänstevapen.

Sannolikt var en skottskada i huvudet dödande, men ingen av de tre poliserna säger sig veta vem som avlossade det skottet, enligt chefsåklagare Håkan Roswall.

Den interna utredningen mot de tre polismännen i Uppsala har precis inletts och den leds av Håkan Roswall vid riksenheten för polismål.

Han förbereder direktiven till internutredarna.

Redan nu står det klart att den tekniska undersökningen - vilka vapen som som avlossade vilka skott - kan få en avgörande betydelse.

– Det var tre poliser på plats och alla tre har avlossat sina tjänstevapen, säger Håkan Roswall.

Hur många skott var det sammanlagt?

– Jag vet ju vad som sagts i förhör men jag vill inte gå ut med den uppgiften nu eftersom det inte är kollat mot de tekniska fynden. Vi håller också på med förhör och söker vittnen i området.

Men enligt vittnen som Aftonbladet talat med tidigare kan det röra sig om uppåt åtta-tio skott. Enligt uppgift träffades Sahindal bland annat i ena benet och i huvudet. Enligt vad familjemedlemmar uppger i Expressen sköt poliserna även mot kroppen efter att Mesut Sahindal sträckt armarna rakt upp i luften och sagt: "Döda mig då, döda mig då!".

Hur viktigt blir det att klarlägga exakt vilket som var det dödande skottet?

– Ja, det är väl den personen som i sådana fall - eventuellt - gjort sig skyldig till ett vållande till annans död. Det är ju inte tillsammans och i samförstånd, det här, så det blir oerhört viktigt.

För det är, vad man vet, en dödlig skada?

– Jag har inte sett något obduktionsutlåtande än, men baserat på de föredragningar som jag fått så är det en skada i huvudet. Och jag utgår ifrån att den är den som har förorsakat döden.

– Regelmässigt när man utreder den här typen av brott, vare sig det är poliser som skjuter eller andra, så försöker man alltid ta reda på vilket vapen som avlossat vilka skott. Det är ABC för att utreda brott.

Det är ingen som direkt säger sig vara medveten om att de avlossat skottet mot huvudet?

– Jag vill inte gå in på vad som sagts i förhör, men det är ingen som tagit på sig det. Där skiljer det sig från Husby-händelsen, där ju en säger: ja, jag sköt i huvudet. Så är det inte här.

Mesut Sahindal, 34,  var villkorligt frigiven från fängelset. Han hade dömts till tre år för att ha skjutit sin fru i axeln med revolver och hade efter frisläppandet hotat henne så att han fått kontaktförbud.

Vid 11-tiden i måndags dök han plötsligt upp hos exfrun och barnen som fått skyddade personuppgifter. Polisen larmades men när patrullen kom fram hade han försvunnit. En anmälan om olaga hot upprättades. Vid 21-tiden samma kväll kom ett nytt larm. Då hade han återvänt till exhustrun och misshandlat henne. Han kunde nu gripas och fördes in till polisstationen.

Beväpnad med knivar

Klockan 03 drogs ärendet för jourhavande åklagare som, till vakhavande befäls förvåning, beslutade att gripandet skulle hävas. 94 minuter senare sköts Sahindal av polisen.

Han hade då, beväpnad med två knivar, hotat sin mor och sin syster.

Mesut Sahindal hade ett digert belastningsregister och var känd som Fadimes bror. Några år innan hon blev skjuten av fadern dömdes han själv för att ha hotat och misshandlat systern.

Den interna utredningen ska klarlägga om någon av de ingripande poliserna gjort något fel.

Publisert: