De är latast i kungariket

NYHETER

Och de jobbar allra hårdast

1 av 6 | Foto: Dejligt at holde fri Det lär den danska kungafamiljen tycka som jobbar minst av ­alla kungafamiljer i Sverige, Norge, Danmark och England, enligt tidningen Ekstrabladet.

Prins Charles och hans mor drottning Elizabeth är flitigast.

Vår kung och drottning ligger hack i häl.

Minst jobbar norska prinsessan Märtha ­Louise, enligt en undersökning som danska Ekstrabladet gjort.

Ekstrabladet har gått ­igenom kungahusens ­offentliga kalendrar i Sverige, Danmark, Norge och Storbritannien.

I jämförelse med en vanlig löntagare, som arbetar ungefär 220 dagar per år, ­ligger monarkerna i lä.

”Har även möten”

Men svenska hovet vänder sig emot mätningen. Allt arbete som kunga­familjens genomför under året läggs inte upp i den ­offentliga ­kalendern.

- De arbetar på kontoret och där ingår både interna möten och företräden för både enskilda och organisationer. Vi gör ett urval för de officiella programpunkterna och lägger upp dem i kalendern, säger Ulrika Näsholm, informations­sekreterare vid hovet, till ­Aftonbladet.

Den kungafamilj som jobbar minst är den danska. I förhållande till sina ­engelska, norska och svenska regentkollegor har ­Margrethe, Henrik ­och ­Frederik ett mindre ­ansträngande ­program, skriver Ekstrabladet.

- Jag känner inte till ­andra yrken som helt mäts i besök och där man helt bortser från arbetsdagar på kontoret. Att vara kunglig är inte ett yrke som man kan jämföra med ett jobb 8-16, säger Lene Balleby, kommunikationschef vid danska hovet, till Ekstrabladet.

Arbetar minst

Tidigare har kronprins Frederik sagt till Ekstrabladet att han jobbar dygnet runt. Men i undersökningen står det klart att den danska kronprinsen är en latmask i jämförelse med tron­arvingarna i Norge, Sverige och Storbritannien. Trots att Ekstrabladet räknat in de 20 minuter som han vinkade från en balkong på Amalienborg i samband med drottningens födelsedag.

I gruppen av tronföljare är det prins Charles som ­sliter hårdast. Med sina 189 dagar drar han ifrån.

England leder

Danska kronprinsparet Frederik och Mary jobbade vardera 90 dagar. För vårt svenska tronföljarpar, ­Victoria och Daniel, är ­siffran 89.

Norska kronprins Haakon fick ihop 114 dagar.

Bland regenterna regerar drottning Elizabeth med 181 arbetsdagar, följd av kung Carl Gustaf som har 168. Drottning Margrethe delar tredjeplatsen med norska kung Harald, med 124 ­arbetsdagar vardera.