Så hämtar bedragare ut varor – i ditt namn

NYHETER

Bedragarna blir allt mer förslagna.

Den senaste metoden är att möta upp budbilar på gatan – efter att de beställt allt från tv-apparater till bubbelpooler i någon annans namn.

– Det är otroligt viktigt att de som levererar kan fastställa identiteten på kunden, säger Pontus Fors vid Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Bara i Stockholm har polisen hundratals ärenden att ta hand om när det gäller ännu ett nytt sätt för bedragare att utnyttja andra.

Genom att kapa identiteter och beställa varor i andras namn kan de sedan helt enkelt möta upp varubilen och hämta lådan – utan att visa identitetshandling.

– Det vanliga är att de bara har en digital tavla där du skriver den namnteckning. Chauffören har ofta inget krav att kontrollera id, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid Stockholmspolisen.

Dyra varor

På det viset har bedragare kommit över tv-apparater, datorer, byggvaror och till och med en bubbelpool, vilket SVT rapporterat om.

– Det var en beställning till ett företag vid ett industriområde där en man mötte upp ute på gatan. Han hade hängt upp en skylt på ett staket med ett företagsnamn på, säger Jan Olsson.

Antalet bedrägerianmälningar i Sverige väntas nå nästan 150 000 under 2013 och vad gäller den senaste metoden handlar det om allt från några tusenlappar till minst 50 000 kronor som bedragarna kommer över.

– Det är ju en metod som är lätt att använda, men det är väldigt obehagligt för de som blir utsatta för det. Ett problem är också att de blir misstänkliggjorda av firman som levererat produkten, säger Pontus Fors vid bedrägeriroteln i Stockholm och fortsätter:

– För bedragarna blir det största möjliga vinst vid minsta möjliga ansträngning.

Svårt att skydda sig

Enligt Jan Olsson är det nästanhelt omöjligt för privatpersoner att skydda sig själva.

– Det går i princip inte. Det enda man kan göra är att spärra sitt personnummer så att det inte går att handla varor över internet, säger han.

Problemet då är att du själv inte heller kan beställa något från nätet.