Jagade nazisten skriver själv om sin flykt på Facebook

Uppdaterad 2016-07-22 | Publicerad 2014-03-14

30-årig högerextremist jagas efter knivattacken i Malmö

Aftonbladet kan i dag avslöja att mannen som polisen jagar efter attacken i Malmö är en välkänd 30-årig nazist.

Han är skriven i ett nedbrunnet hus som kan knytas till Svenskarnas parti.

– Polisen var här med dragna vapen i tisdags och letade efter honom, säger en granne.

Samma dag hånade mannen polisen på Facebook:

– Då jag förutsåg detta så är jag på rörlig fot just nu.

Natten mot söndagen blev flera personer attackerade av nazister på Möllevången i Malmö. Sex personer skadades varav en mycket allvarligt. Han ligger fortfarande inlagd på sjukhus.

Strax efter attacken kunde tre personer gripas. Två av dem, en 24-åring och en 27-åring, häktades i går vid Malmö tingsrätt. En på sannolika skäl misstänkt för tre fall av mordförsök och en annan för delaktighet i mordförsök.

Aktiv nazist sedan 2000

Enligt vad Aftonbladet erfar förhörde polisen på plats på Möllevången ytterligare en misstänkt gärningsman som emellertid släpptes: mannen som pekades ut av brottsoffret Martin i Aftonbladets intervju i onsdags.

Det är den mannen som polisen nu jagar.

Aftonbladet kan i dag avslöja att han är en 30-årig känd nazist som varit aktiv inom vit makt-miljön sedan millennieskiftet. Han gick med i Nationell ungdom 2001. Ett år senare blev han medlem i Nationalsocialistisk front, NSF – en nazistisk organisation som senare bytte namn till Svenskarnas parti.

30-åringen kandiderade för Svenskarnas parti i valet 2010. Han är bosatt i Malmö men sedan tre år skriven i en by på den skånska landsbygden.

Det var där polisen stormade ett hus med dragna vapen i tisdags.

– Jag blev först skraj men de tog ner pistolerna när de förstod att han inte var här, säger en granne.

Huset brann ner till grunden

30-åringen flyttade in i ett hus alldeles intill mannen som Aftonbladet träffar. Det köptes 2009 av en förening som styrs av Stefan Jacobsson, ordförande i Svenskarnas parti.

– De höll på och renovera huset men för drygt tre år sedan brann det ner till grunden, säger grannen och pekar på bottenplattan som är det enda som återstår.

Det misstänktes att branden var anlagd men det kunde aldrig bevisas.

– Det var väldigt märkligt alltihop, det fanns ju ingen el dragen in i kåken, säger en annan bybo som vill vara anonym.

Samma dag som polisen slog till mot det nerbrunna huset skrev den jagade 30-åringen triumferande på sin Facebooksida:

”Insatsstyrkan stormade mitt boende med dragna vapen innan i dag fick jag höra, men då jag förutsåg detta så är jag på rörlig fot just nu. Polisen agerar inte på bevis och vittnesmål. De agerar pga media och politikers tryck. Men så är det att leva i ett sjukt och genomruttet samhälle! Jag har gjort mitt val och kommer kämpa för vad jag tror på, oavsett!”

Var nyligen i Ukraina

Den 30-årige nazisten har medverkat i flera högerextrema demonstrationer, bland annat i Helsingborg 2010, i Hässleholm 2009 och i Stockholm 2013.

Han var nyligen i Ukraina, något han rapporterade om på en högerextrem sajt.

Han är dömd för flera brott sedan tidigare. Bland annat för en misshandel av en lesbisk kvinna 2005.

I nuläget finns det inga brottsmisstankar mot någon i det sällskap som blev attackerade av nazisterna. En uppgift som tidigare figurerat i olika medier.

– Nej, det finns inga misstankar vad jag känner till, men bilden är fortfarande inte helt klar, säger Linda Pleym på Malmöpolisen.

Hon berättar att man är angelägen av att höra fler utomstående vittnen. Aftonbladet har varit i kontakt med ett av polisens vittnen, som såg händelsen från ett fönster på Kristianstadsgatan.

– Det var en planerad attack från nazisterna, säger han.