Lexbase stängs ner – helt och hållet

avNivette Dawod

I går stängde Bahnhof ner skandalsajten Lexbase tillfälligt.

Nu avslutar serveruthyraren kontraktet med söktjänstens ansvariga.

– Yttrandefrihet och integritet är våra kärnvärden. Med Lexbase krockar principerna eftersom vanliga människor blir uthängda. Då väljer vi integriteten, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Lexbase, sajten som publicerade tingsrättsdomar, är nerstängt sedan i går kväll.

När Aftonbladet senast pratade med vd:n Jon Karlung på Bahnhof, som hyrde ut serverplats till Lexbase, hade man just haft ett avstämningsmöte med de ansvariga på den kritiserade söktjänsten.

– Vi har stora synpunkter på deras tekniska plattform. Vi är inte nöjda med deras tekniklösning. Så länge den ser ut som den gör kan vi inte öppna sajten igen, sa Jon Karlung då.

Avbryter kontraktet

Nu har Bahnhof beslutat att säga upp kontraktet med Lexbase.

– Det här är Bahnhofs svåraste beslut någonsin. Domar är offentliga uppgifter och sajten har ett utgivningsbevis. Men de har inte skött utgivarskapet rätt. Enligt egen utsago har Lexbase varit totalt oförberedda på vad som skulle komma och rent tekniskt är sajten en ren säkerhetsrisk, säger vd:n Jon Karlung i ett pressmeddelande.

Ansvariga på Lexbase har skrivit på uppsägningen, uppger han.

Oklart om framtiden

Om verksamheten ändå kommer att fortsätta är oklart.

På Myndigheten för radio och tv har man mottagit ett mejl om att utgivningsbeviset för Lexbase ska återkallas. Men Eva Bengtsson, jurist på myndigheten, berättar att ansvarig utgivare Jonas Häger inte är den som har skickat mejlet.

– Ansvarig utgivare säger att det inte är han som skickat in det mejlet. Vi håller på och utreder vad det handlar om. Än så länge gäller utgivningsbeviset.

Annat företag

Nyhetsbyrån TT har varit i kontakt med samtliga tingsrätter i Sverige som skickat domar till Lexbase. Flertalet av domstolarna rapporterar att de slutat få förfrågningar från Lexbase och att de nu i stället kommer från ett annat företag, Vivalto, registrerat i Stockholm. Vivalto har precis som Lexbase Jonas Häger som ledamot i styrelsen.

Vivalto har också ett utgivningsbevis, sedan fredag den 13 september 2013.

– Det är samma utgivare där ja, Jonas Häger, säger Eva Bengtsson, jurist på Myndigheten för tv och radio.