Väktare skjuten av rånare - två personer anhållna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Väktaren sköts i magen innan de maskerade rånarna sladdade ut från köpcentrets parkering.

Efter en vild jakt slog sedan Stockholmspiketens insatsstyrka till mot en lägenhet där tre män greps.

– En är släppt. Två är anhållna, misstänkta för rånet och mordförsök, säger Jari Kalliorynne, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Lönen hade precis kommit in på kontot och de sista julklapparna skulle inhandlas. Då slog maskerade rånare till mot en värdetransport utanför butiken Citygross vid det stora köpcentret i Kungens kurva i Huddinge, strax söder om Stockholm.

Mitt framför ögonen på förskräckta julshoppare sköt de sedan minst ett skott i magen på en väktare som höll i en värdeväska.

Personer på plats säger att de hörde två till tre skott avlossas vid 12-tiden på måndagen.

– Det lät som smällare. Det är jättemycket folk här. Det är totalt kaos, berättade ett vittne.

Sprang med första hjälpen

En annan förbipasserande säger att personal sprang över från Apoteket med första hjälpen till väktaren.

– Han låg där och såg medtagen ut, det var ett chocktillstånd. Det var det säkert för många, inte bara offret. Man är lite skakis så här i efterhand.

Ett vittne berättar för Dagens Nyheter hur han tog skydd bakom vaktbolagets bil och såg en man avlossa ett skott mot vakten:

– Rånaren höll händerna lågt. Då viftade vakten instinktivt bort pistolen och ett skott gick av. Då sköt han igen och vakten träffades.

Ett annat vittne såg vakten bli skjuten och lät hans huvud vila i sitt knä. Väktaren bad honom också larma på hjälp.

– Han var ganska lugn. Han sa ”ta den här apparaten och tryck på den här knappen”. Då var jag inte rädd längre, säger han till Svenska Dagbladet.

Nära krocka med rånarna

Enligt polisen är väktaren skador inte livshotande.

– Han har efter omständigheterna klarat sig okej. Han vårdas på sjukhus och jag kan inte gå in på om vi pratat med honom eller inte, säger Jari Kalliorynne, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Därefter lämnade rånarna Kungens kurva i en mörkgrön Jeep Cherokee. Enligt uppgift till Aftonbladet ska bilen ha varit stulen.

Jonas Engdahl, 41, var nära att krocka med rånarna när de flydde.

– Det var bara att tvärnita när de körde ut från parkeringen. Tanken var bara att de körde som dårar. Sedan såg jag väktaren ligga där på golvet, säger han.

Hittade yxa och pipande väska

Polisen satte snabbt in en helikopter i jakten på rånarna, och strax före klockan 13 hittades bilen på en boendeparkering vid Bergsvägen i Segeltorp.

Men inte av polisen.

Mats Lindroos, 48, och hans dotter Sofie, 21, bor i närheten och var på väg till parkeringen för att åka ut och köpa julklappar.

– När vi kliver ner för trappan ser vi en bil som står på parkeringen med dörrarna öppna. Så vi börjar skoja om att de verkade ha bytt bil här efter rånet som vi precis hade läst om på nätet. När vi går närmare hör min dotter något som piper och sedan ser vi en yxa och en väska, en sådan här kassett, som ligger där. Då backar vi och ringer polisen, säger Mats Lindroos.

Den pipande väskan var till synes oöppnad när den hittades.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska därefter en BMW ha setts köra i hög hastighet på gångvägarna i Segeltorp.

Kända av polisen

Vid 14.20 slog polisen sedan till mot en adress i Västertorp i södra Stockholm.

Aftonbladet var på plats när ett tiotal poliser från Stockholms insatsstyrka piketen forcerade dörren till en lägenhet och grep tre män. En efter en fördes de ut från huset och kördes iväg i polisbilar.

– En av männen släpptes under måndagskvällen. De två andra är anhållna, misstänkta för rånet och åklagare kommer ta ställning till häktningsframställning under de närmsta dagarna, säger Jari Kalliorynne.

De anhållna männen är båda 21 år gamla och kända av polisen sedan tidigare.

Polisen rubricerar händelsen som grovt rån och mordförsök.

Personer som gjort iakttagelser uppmanas ringa polisen på 11414.

Publicerad: