Anklagad för antisemitism – talar på Malmö högskola

Foto: SCANPIX NORWAY TT NYHETSBYRÅN
Johan Galtung

avTina Remius

NYHETER

Den kontroversiella fredsforskaren Johan Galtung anklagas för upprepade antisemitiska uttalanden. Men nu talar han på Utrikespolitiska föreningen i Malmö.

– Konsekvensen blir att man skänker legitimitet åt han idéer som är radikal antisemitism, säger Jonathan Leman, reporter vid Expo.

För två år sedan petades den norska fredsforskaren Johan Galtung som talare vid en fredsforskningskonferens arrangerad av Göteborgs Universitet. Anledningen var att Galtung upprepade gånger uttalat sig antisemitiskt. Enligt stiftelsen Expo har Galtung tipsat om läsning av antisemitiska böcker. Dessutom ska han ha försvarat de som spridit budskapet att terrordåden i Oslo och på Utøya hade kopplingar till Israels underrättelsetjänst. Eller att de som utförde dådet motiverades av zionism. Att han nu talar på Malmö högskola får enligt Jonathan Leman, reporter vid Expo, olyckliga konsekvenser.

Legitimerar antisemitism

–Konsekvenserna blir att man skänker legitimitet åt det han pysslat med de senaste åren. En sorts hyllning till honom och hans idéer som är radikal antisemitism. De hyllar hans livsgärning och ifrågasätter inte hans uttalanden, säger Jonathan Leman.

Han menar att det är extra olyckligt när en tung akademiker som Galtung sprider denna typer av tankar.

– Nu ifrågasätts han som akademiker men årsikterna blir mindre politiskt extrema när en sådan som han framför dem, säger han.

Han beskriver Galtung som en person med radikala antisemitiska idéer.

– Han sysslar med omisskännlig antisemitisk propaganda, säger han.

"Djupt problematiskt"

Enligt Mathias Olsson, ordförande i UF Malmö, kände föreningen inte till Galtungs antisemitiska uttalanden när de bokade upp honom som talare. Och sedan de fick reda på dem ska frågan ha diskuterats med representanter för Malmö högskola och studentkåren Malmö.

– Alla människors lika värde är väldigt centralt i vår förening så vi har tyckt att det här är djupt problematiskt, med de här uttalandena. Samtidigt gjorde vi bedömningen att det här var två år sedan och att han tagit avstånd från all form av rasism och antisemitism, säger han till Sydsvenskan.

Expo mycket kritiska

På Expo är man nu kritisk till att Johan Galtung inbjudits att tala på UF Malmö.

– Enligt de rapporter jag fått ger han just nu antisemitiska uttalanden. Han driver alltså denna linje på plats, säger Jonathan Lehman.

Han anser att det därför faller ett extra tung ansvar på UF.

Mathias Olsson själv är inte på plats och vill därför inte lämna några kommentarer kring om Galtung uttalat sig antisemitisk under sitt tal på högskolan. Han hänvisar istället till ett pressmedelande där Utrikespolitiska föreningen i Malmö skriver: "Dr. Galtung har tagit avstånd från alla former av rasism och anti-semitism, och då vi adresserar kontroversen under föreläsningen anser UF Malmö att vi kan skapa balanserad bild av Dr. Galtungs liv och akademiska bidrag".

I pressmeddelandet står även att UF ställer sig emot alla former av rasism och anti-semitism, och alla människors lika värde är fundamentet för deras organisation.