Henning, 66, förråddes av Stasiprästen från Burträsk

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Satt fängslad i DDR – ”kommer kanske aldrig kunna förlåta”

1 av 4
Henning Frunder och före detta studiekamraten Gesine Overkamp läser dokument på myndigheten Stasi-Unterlagenbehörde i Frankfurt (Oder) den 23 augusti 2013.

Henning Frunder och hans östtyska vänner drömde om ett liv i väst och bad om hjälp från vännen Aleksander Radler, sedermera präst i Sverige.

Han visade sig dock vara Stasiagent och i stället väntade fängelsestraff i DDR.

– Jag kommer kanske aldrig att kunna förlåta honom, säger Henning Frunder till Aftonbladet.

I slutet av 1960-talet planerade Henning Frunder, i dag 66, och fem av hans studiekamrater att fly från DDR till Västtyskland.

Men planerna avslöjades och den 10 juli 1968 greps de av Stasi i den östtyska staden Gera. Därefter väntade fleråriga fängelsestraff – i Hennings fall två år och fyra månader.

För att finansiera den planerade flykten hade Henning och hans studiekamrater skrivit ett brev till sina släktingar i Västtyskland och bett om pengar. Av rädsla för att Stasi skulle läsa brevet lämnade de över det till Aleksander Radler, teologistudent och österrikisk medborgare – något som de trodde skulle göra det lättare att smuggla ut brevet.

Men över 40 år senare skulle det visa sig att de begick ett stort misstag när de valde att lita på Radler.

Nekade

I fjol avslöjade Expressen att Aleksander Radler, som sedan flyttade till Sverige och blev kyrkoherde i Burträsk, hade spionerat åt Stasi och angett gruppen.

Efter att till en början ha nekat till anklagelserna, erkände Radler till sist och avsade sig då också sitt prästämbete.

I samma veva skrev han ett öppet brev till den kristna tidningen Dagen. Hans hittills enda offentliga kommentar efter att ha erkänt sitt samröre med Stasi.

”Minnena av händelserna från 1960-1980-talen har hela tiden plågat mig och som kristen ledare är det lätt att se att jag för längesen borde ha erkänt min roll och min skuld. Men det Guds ord som jag förmedlat till mina medmänniskor har varit sant och rent även om jag har burit på mina mörka hemligheter”, skrev han 2012.

”Trampat på alla etiska normer”

Nu, ett år senare, har Henning och hans studiekamrater skrivit ett svar, även det publicerat i Dagen.

– Vi tyckte att det var nödvändigt att ge ett svar på hans brev där han ber om förlåtelse. Vi tycker inte att det är så enkelt, säger Henning Frunder till Aftonbladet.

”Du är präst och har undervisat i etik vid Lunds universitet. Hur kunde du trampa alla etiska normer under fötterna? Det har upprört oss enormt mycket, och fått oss att sätta in alla krafter för att du ska försvinna från offentligheten”, skriver de till Aleksander Radler.

Gruppen skriver även att Radler borde börja med att dokumentera sitt förflutna inom Stasi skriftligen, ”med namn även på dem som höll i tyglarna, utan att åberopa några minnesförluster”.

Därefter vill de att han ska skriva brev till de människor han angett, ”och förklara för dem hur ditt agerande inom Stasi har påverkat dem”.

Till sist vill gruppen att Radler ska visa sin ånger genom att engagera sig i en organisation för offren för kommunistregimens brott.

”En fråga om tid”

Men inte ens om han gör allt detta är Henning Frunder säker på att han kan förlåta Radler.

– Förlåtelse är en fråga om tid, och en fråga om aktiv ånger. Han måste visa i flera år att han ångrar sig, sen kan vi prata om det här igen. Det kanske inte blir aktuellt med förlåtelse, det kanske bara blir så att vi säger att vi uppskattar att han gör det han gör för att lätta bördan som han lagt på våra axlar i flera decennier, säger Frunder till Aftonbladet.

Publicerad: