36-åringen: ”Befinner mig på semester”

Den anhållne 36-åringen vid tidigare häktningsförhandling i fallet.

avVictor Stenquist, Sofia Roström Andersson

NYHETER

36-åringen som misstänks för mord befinner sig utomlands på semester.

Samtidigt har misstankarna mot honom stärkts – och de män som häktats för skyddande av brottsling ger olika versioner av vad som egentligen hänt.

– De har inte lämnat likadana uppgifter, säger kammaråklagare Eva Johnsson.

Den 36-årige mannen har hela tiden figurerat i utredningen kring försvinnandet av den 23-åriga kvinnan i Trollhättan. I fredags anhölls för andra gången på tre veckor, då i sin frånvaro.

På onsdagsmorgonen häktades han i sin frånvaro misstänkt för att han mördat kvinnan. Polisen har ännu inte lyckats gripa honom.

Visste inte om anhållandet

När Aftonbladet når 36-åringen efter häktningsförhandlingen uppger han att han befinner sig på semester.

– Jag kunde inte närvara vid förhandlingen i och med att jag var i ett annat land när jag fick reda på det. Nu försöker jag hitta bästa transportmedlet för att ta mig hem och reda ut det här en gång för alla så att jag kan bli lämnad ifred sedan, säger han.

36-åringen uppger att han omedelbart kommer försöka inställa sig vid polisstationen i Trollhättan.

– Det är inte lätt att bara ta sig hundratals mil bara på någon dag. Det kommer väl ta ett par, tre dagar innan jag kan ta mig hem.

"Kommer att dyka upp"

Enligt 36-åringen har varken han eller hans försvarare varit i kontakt med polisen sedan han släpptes på fri fot.

– Det viktigaste är att det på något sätt kan komma till ett genombrott i polisutredningen så att man kan komma på rätt spår och ta reda på vad som hänt. Det känns som det är mycket dyrbar tid man kastar bort på mig eller andra som sitter häktade.

36-åringen ringde sin försvarare Tommy Nilsson efter beskedet om att han häktats.

– Han tycker att det är för jävligt. Precis som jag tycker han inte att det finns några reella grunder till det, säger advokaten.

Kammaråklagare Eva Johnsson vill inte kännas vid beskrivningen om att man inte haft ordentlig koll på var 36-åringen befunnit sig.

– Nej, det är din tolkning, säger åklagaren.

– Vi har försökt få tag på 36-åringen, men han har inte anträffats och därför har han häktats i sin utevaro.

Olika bevis

Anledningen till att rubriceringen nu ändrats från människorov till mord är att man inte längre finner det troligt att 23-åringen kan hittas vid liv.

– Med hänsyn till den blodmängd vi hittat i lägenheten och att det gått så lång tid utan att hon kontaktat anhöriga finns ingen sannolikhet att hon är i livet.

Bevisningen som hittills finns mot 36-åringen är bland annat vittnesmål om skrik och duns från lägenheten och en brottsplatsanalys som säger att kvinnan utsatts för kraftigt våld.

De två sedan tidigare häktade männen, misstänkta för skyddande av brottsling, har fortsatt att sättas under press av polisen.

– Jag kan inte kommentera exakt vad de sagt i sina förhör. Men jag kan säga att de inte lämnat samma uppgifter om vad det är som har hänt.

Har de olika historier?
– Ja.