Lucka i lagen om anonyma partibidrag

Från den 1 april kan politiska partier inte längre ta emot anonyma bidrag – då riskerar de att förlora sitt statliga partistöd. Men den nya lagen gäller bara partiernas riksorganisationer, vilket gör det möjligt för partierna att kringgå reglerna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

"Inte en heltäckande lagstiftning"

Lokalorganisationerna kan även i fortsättningen ta emot hemliga bidrag, vilka sedan kan föras vidare till riksorganisationerna, utan att partierna bryter mot lagen.

– Det är inte en heltäckande lagstiftning vi får nu. Det finns flera problem med den och vi vill fortsätta att successivt täppa till de hål som finns, säger Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, till Ekot.

Sverigedemokraterna, som var det enda partiet som motsatte sig de nya reglerna, säger ser positivt på möjligheten att fortsätta få in anonyma pengar.

– Det finns ju möjligheter då. I så fall kanske man skänker till sina lokala partiorganisationer i stället för att skänka till riksorganisationen. Jag har inte hunnit se lagförslaget i text så det återstår att se, säger partisekreteraren Björn Söder till Ekot.

Fler luckor

Det finns fler luckor än just lokal- och sidoorganisationerna. Det är till exempel möjligt att starta en stödorganisation för något parti och ta emot anonyma bidrag. Pengarna skänks sedan öppet från denna organisation och är då inte längre anonyma.

– Det är möjligt att göra sådana saker också. Det är en brist och därför tycker vi att den utredning som regeringen ska tillsätta ska täppa till sådana luckor, säger Peter Eriksson.

Vänsterpartiet ansåg att frågan inte behöver utredas ytterligare och reserverade sig för att även lokalorganisationer och enskilda kandidater ska omfattas av lagen.

TT AFTONBLADET

Publisert: