Nyheter

Haiyan rör sig mot Kina

Av: 

Olof Svensson

Ida Gustafsson

Andreas Söderlund

NYHETER

500 000 evakuerades

Tyfonen Haiyan har skapat totalt kaos i Filippinerna.

När ovädret närmade sig Vietnam evakuerades 500 000 människor och tusentals militärer har kallats in för att tynga ner bostäder med sandsäckar.

Nu är den på väg mot norra delarna av Vietnam och Kina.

Ovädrets öga befinner sig under söndagsmorgonen ungefär mitt emellan Vietnams kust och Hainan i Kina på sin väg nordvästerut.

Därmed drabbas även Vietnam stora granne i norr. Kina har utfärdat varning "orange", den näst högsta på en fyrgradig färgskala, för bland annat turistön Hainan, det likaledes turisttäta Guangxi samt det ekonomiskt viktiga Guangdong, skriver kinesiska medier.

Militären redo

Tyfonen har försvagats sedan den drog förbi Filippinerna.

Inför ankomsten till Vietnam evakuerades över 500 000 människor från högriskområden och förts till bland annat skolor och regeringsbyggnader, rapporterar AP.

Militären har kallats in för att placera ut sandsäckar på byggnader för att vindarna inte ska dra med sig tak. Totalt står 170 000 militärer redo att hjälpa till med räddningsarbetet efter att tyfonen dragit förbi, rapporterar Daily Mail.

Stormen vände norrut

Tyfonen väntades slå till rakt mot staden Da Nang, med 900 000 invånare, under natten. Men stormen vände norrut och staden drabbades bara måttligt, enligt TT.

– Vi hade ganska rejäla vindar i natt, men inte orkanstyrka och regnet öser ner. Det kommer inte att bli en katastrof i den här regionen, men det är möjligt att det blir problem längre norrut. Haiyan går nu norrut, nästan längs med kusten, säger Erik Billgren, som bor i området, till TT.

Enligt de senaste prognoserna han tagit del av väntas tyfonen nå land på eftermiddagen lokal tid. Den förutspås gå in någonstans mellan Haiphong – Vietnams tredje största stad och den viktigaste hamnstaden – och Hanoi längre inåt land, enligt Billgren.

Enligt de senaste rapporterna han tagit del av från vietnamesiska vädertjänster har stormen graderats ner från en trea till en kategori två-tyfon. Och när Haiyan träffar kusten i norr väntas den ha försvagats ytterligare till en kategori ett-tyfon. När den senare på eftermiddagen når Hanoi kan den till och med ha graderats ner till en tropisk storm, skriver TT.

"Använd förnuftet"

Storbritanniens ambassad i Hanoi varnar via Facebook britter i landet: "Snälla, använd förnuftet och iaktta försiktighet, följ stormens utveckling i Vietnams medier. Håll er i säkerhet!" skriver TT.

Svenska UD avråder inte resor till Vietnam, men charterbolagen har ännu inte börjat säsongens resor.

– Vi har ungefär 250 stycken på vår så kallade svensklista, de som bor i landet. Det är inte obligatoriskt att anmäla sig hos ambassaden, men det är det vi har. Sen så uppskattar vi att det är lika många till som är turister i landet, men den siffran är väldigt svårbedömd, säger Maria Parent, vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

"Staden i princip tom"

UD råder svenskar som befinner sig i Vietnam att höra av sig till anhöriga hemma och vara uppmärksamma på stormens utveckling.

– Och att man håller kontakt med lokala myndigheter och följa de instruktioner man får där. Vi vet ännu inte omfattningen tyfonen kommer att få, säger Maria Parent.

Totalt befinner sig runt 500 svenskar i landet, enligt TT.

Svenske Jens Jonasson Trulsson backpackar genom Vietnam. Och befinner sig just nu i kuststaden Da Nang. I ett mejl till Aftonbladet skrev han i går kväll att lokalbefolkningen började rusta upp sina hem inför tyfonen.

– Nu är i princip staden tom, för alla håller sig inne. Var kaos på matbutikerna eftersom alla rustade upp med förnödenheter, skriver han.

Själv hade han och hans resesällskap förberett sig genom att byta hotell till ett som finns inne i Da Nang för att undvika att vara nära kusten när ovädret skulle komma.

– Vi har även köpt mat så vi klarar oss, då vi med största sannolikhet inte kommer kunna gå ut. Kommer heller inte kunna ta oss någonstans då tåg och flyg runtom är inställda, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter