USA: Vi har bevis för attacken

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vita huset säger sig ha bevis för att regimen i Syrien har använt kemiska vapen.

Enligt utrikesminister John Kerry dödades 1429 syrier i attacken, varav minst 426 barn.

– Vi vet att kemiska vapen använts flera gånger det senaste året, sa han under en presskonferens.

President Barack Obama överväger nu ett militärt ingripande av "begränsad omfattning".

Områden i Damaskus som enligt Vita huset drabbades av kemvapenattacken den 21 augusti.
Områden i Damaskus som enligt Vita huset drabbades av kemvapenattacken den 21 augusti.

När USA:s utrikesminister John Kerry mötte pressen i kväll var budskapet tydligt. Den syriska regimen har använt kemiska vapen, om det hyser USA inga tvivel. USA säger sig ha bevis för att 1429 syrier dog i kemvapenattacken den 21 augusti i Damaskusförorten Ghouta. Av dem var minst 426 barn.

– Vi vet var raketerna sköts upp ifrån, och vid vilken tidpunkt. Vi vet var de landade, och när. Vi vet att raketer bara kom från regimkontrollerade områden, och att de bara landade i oppositionella områden, sa John Kerry under presskonferensen.

"Regimen förberedde attacken"

Den syriska regimen ska enligt Kerry ha förberett sig för attacken i flera dagar. Assad-regimens styrkor ska bland annat ha fått instruktioner om att använda gasmasker före attacken. Vita huset har publicerat de underrättelseuppgifter som Kerry hänvisar till på sin hemsida.

– Frågan är inte vad vi vet, utan vad vi i omvärlden nu ska göra åt det, sa Kerry.

Kerry fortsatte med att säga att han har stor respekt för FN:s säkerhetsråd, men att USA kommer att agera självständigt. FN:s analys på de prover som relaterar till kemvapenattacken förra veckan kommer inte att inväntas.

– Det amerikanska folket är trött på krig. Tro mig, det är jag med. Men trötthet befriar oss inte från ansvar, sa han.

Militärt svar

Vita huset har tidigare gjort klart att USA kan komma att göra ett militärt ingripande i Syrien. Kerry sa under presskonferensen att man inte kommer ta ansvar för ett inbördeskrig som redan pågår. Några amerikanska soldater kommer inte skickas till det svårt härjade Syrien, däremot kan ett begränsat militärt "svar" bli aktuellt.

President Barack Obama gav senare under kvällen beskedet att något slutgiltigt beslut om ett militärt ingripande inte har tagits, men att han överväger en attack av begränsad omfattning, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Han framhöll att världen inte kan acceptera att kvinnor och barn gasas och att FN:s säkerhetsråd inte visat förmåga att agera mot ett så klart brott mot internationella normer.

Ödesdag på onsdag

Franska parlamentet har kallat in till ett extramöte på onsdag den 4 september där utvecklingen i Syrien ska diskuteras. Enligt president François Hollande kan ett militärt ingripande godkännas på mötet.

– Den kemiska massakern i Damaskus varken kan eller får gå ostraffad. Annars riskerar vi en upptrappning som skulle bagatellisera användandet av denna typ av vapen vilket hotar andra länder, säger Hollande enligt Le Monde.

Tyskland och Storbritannien har bestämt sig att inte delta i ett ingripande i nuläget.

Publicerad: