Ryskt stridsplan i farlig manöver mot svenskt flyg: ”Väldigt oprofessionellt”

Publicerad:

NYHETER

Det ryska stridsplanet flög an i överljudsfart – och väjde för det svenska signalspaningsplanet med mindre än 20 meters marginal.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är djupt kritisk till det ryska agerandet i internationellt luftrum.

– Det är provocerande och väldigt oprofessionellt, säger han till Aftonbladet.

Incidenten inträffade över internationellt luftrum i tisdags över Östersjön.

På sin hemsida har Försvarsmakten lagt ut bilder tagna från det svenska signalspaningsplanet som visar hur nära det ryska stridsplanet av typen SU-27 var.

1 av 3 | Foto: Försvarsmakten

Flög mycket nära

Försvaret uppger att det ryska planet flög på ett avstånd av mindre än 20 meter från det svenska planet.

– Först passerade de framifrån och sedan kom de tillbaka och åkte ifatt och lade sig väldigt, väldigt nära, närmare än vad som brukar vara vanligt, säger flygstabschefen överste Anders Persson till TT.

Försvarsminister Peter Hultqvist är djupt kritisk till det ryska agerandet. 

– Jag tycker att det är mycket dåligt, jag tycker att det är provocerande, jag tycker att det är oprofessionellt och jag tycker att det för flygsäkerheten är ett mycket onödigt agerande, säger Peter Hultqvist.

”Väldigt onödigt”

Det svenska signalspaningsplanet var på ett rutinuppdrag och befann sig mitt över Östersjön mellan Gotland och Baltikum när det ryska planet, som utfick från Kaliningrad, flög i fatt Försvarsmaktens plan.

– Det är ett försök till att visa dominans från deras sida men vi har ingen anledning att acceptera det. Därför vill jag också vara mycket tydlig med att det här är ett provokativt, provocerande och väldigt onödigt agerande eftersom det kan leda till väldigt allvarliga incidenter, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern påpekar att det är inte den första händelsen av liknande slag so inträffat över Östersjön.

– Vi hade på våren 2018 och hösten 2017 liknande närgångna flygningar och det är också andra länder som ha varit utsatta för samma sak. Det har också varit fartyg som har varit utsatta för väldigt nära flygningar.

Publicerad:

LÄS VIDARE