Internationell politik

Syrisk toppforskare mördad – fingrar pekas mot Israel

Av: 

Fanny Westling

NYHETER

En syrisk toppforskare inriktad på att skapa precisionsstyrda missiler som skulle träffa israeliska städer mördades av en bilbomb under lördagen.

Israel pekades ut som avsändare av attacken, som skakade av sig anklagelserna.

Men enligt källor till New York Times är de väl grundade.

Aziz Asbar var en av Syriens viktigaste forskare inom framför allt vapenproduktion. Hans uppdrag var att samla en arsenal av missiler som skulle träffa israeliska städer hundratals kilometer bort, med millimeterprecision.

Utöver det var han ledande i en topphemlig vapenutvecklingsenhet och arbetade dessutom med att bygga en underjordisk vapenfabrik, som skulle ersätta en annan som blivit förstörd av Israel förra året. Han hade också fri tillgång till de högst styrande inom den syriska och iranska regeringen.

Under lördagen mördades han av en bilbomb, som enligt källor till New York Times utfärdades av den israeliska spionagenturen Mossad.

Fjärde lönnmordet på tre år

Under tre års tid var detta lönnmord minst det fjärde som Israel utfört på utländsk mark, bekräftar en högre tjänsteman från en mellanöstlig underrättelsetjänst till New York Times under måndagen.

Enligt tjänstemannen ska attacken hänt under lördagen i staden Masyaf, där en syrisk militär forskningsorganisation har en av deras viktigaste utvecklingsanläggningar för vapen.

Syrien pekade snabbt fingret mot Israel. Det gjorde även Hizbollah, en libanonbaserad islamistisk militär grupp som har krigat i det syriska inbördeskriget på president Bashar al-Assads sida.

Anklagelserna var väl grundade i detta fall: Mossad har varit ute efter Aziz Asbar under en längre tid, enligt tjänstemannen som pratat med New York Times.

Israel tror att Aziz Asbar ledde sin hemliga vapenutvecklingsenhet vid forskningscentret. Han sägs ha fri tillgång till presidentpalatset i Damaskus, och ska ha samarbetat med en iransk befälhavare för att börja producera precisionsstyrda missiler i Syrien.

En annan företrädare från den syriska- och iranska alliansen berättar att han tror att Israel ville mörda Aziz Asbar för den avgörande roll han har haft i Syriens vapenprogram även innan kriget bröt ut 2011.

Israel nekar anklagelserna

Israels premiärminister får enligt lag godkänna ett lönnmord, eller ”negativ behandlig” som Mossad kallar det.

Varken Israels premiärminister Benjamin Netanyahu eller försvarsminister Avigdor Liberman ville kommentera saken under måndagen. Men Liberman kommenterade själva bilexplosionen som mördade Aziz Asbar med att det sker bilexplosioner i Mellanöstern varje dag.

– Varje gång försöker de lägga skulden på oss. Så vi kommer inte ta detta allt för seriöst, sa han till den israeliska tv-kanalen Channel 2 News.

Rädsla för ännu en front

Israel tar nu ett krafttag mot de iranska och Hizbollahs styrkor. Ett krafttag som började efter styrkorna gick in i Syrien på Assads-regeringens sida.

Rädslan i är, enligt New York Times, att dessa styrkor efter inbördeskriget slut kommer vända sig mot Israel. Israels tjänstemän är oroliga att Iran vill skapa en permanent närvaro i Syrien och forma en andra front vid Israels norra gräns.

Flera attacker mot syriska vapenproduktioner har tidigare kunnats spåras till Israel. Israel tar aldrig på sig ansvaret.

Mossad har en lång historia av att mörda forskare som utvecklar vapen som ses som ett hot.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Internationell politik

Mossad

Israel

Syrien

Hizbollah

Bashar al-Assad

Iran