Nyheter

Kungakrona tjuvarnas byte från domkyrkan

Av: 

TT

Karl IX:s kungakrona och riksäpple samt drottning Kristina den äldres krona har stulits från Strängnäs domkyrka. Pressbild.
Karl IX:s kungakrona och riksäpple samt drottning Kristina den äldres krona har stulits från Strängnäs domkyrka. Pressbild.
Kristina den äldres krona. Pressbild.
Karl IX:s krona. Pressbild.
Karl IX:s riksäpple. Pressbild.

NYHETER

Tjuvar har stulit Karl IX:s begravningsregalier från 1600-talet från Strängnäs domkyrka och jagas nu av polis.

– Det verkar vara ett planerat dåd, säger domprost Christofer Lundgren.

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna, som förvarats i kyrkan, består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina som dog 1625. De har förvarats i en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan, bekräftar domprost Christofer Lundgren.

– Jag var själv inte i kyrkan när stölden ägde rum, men som jag uppfattat det så har två personer gjort åverkan på den säkerhetsmonter som de här föremålen står i och fått med sig några av föremålen men inte alla, säger han.

Högt värde

Karl IX:s kungakrona är gjord i guld och utsmyckad med bergkristall, silver, emalj och pärlor. Drottningens krona är i guld och svart emalj, men utan stenar. De har ett högt värde och anses av experter vara av mycket hög konstnärlig kvalitet.

– De är förstås försäkrade, men kulturarvsvärdet överstiger vida det materiella värdet så det senare är inte intressant sett ur vårt perspektiv. Det här är föremål som är helt unika, välkända och osäljbara i Sverige och förmodligen även internationellt, säger Christofer Lundgren.

2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

– VI hoppas naturligtvis att föremålen kommer tillbaka i så oskadat skick som möjligt och att de som har medverkat till det här kan gripas och fällas för brott, säger Christofer Lundgren.

Flydde i båt

De misstänkta gärningsmännen slog till kring lunchtid på tisdagen. Två män sågs hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. Polisjakt på rånarna pågår nu både till sjöss och via luften.

– Det ska ha varit en mindre öppen motorbåt men exakt hur den ser ut är oklart. Vi spanar från luften, på sjön och på land, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Strängnäs domkyrka kommer att vara stängd under onsdagen. Kyrkan kommer nu att se över sina säkerhetsrutiner och utvärdera hur man ska jobba med säkerheten framöver.

– Jag har svårt att tänka mig att det här är någon som slunkit in i domkyrkan och fått en plötslig ingivelse. Det framstår som ett planerat dåd. Det har varit en tråkig och oerhört tung dag. Det här är en typ av händelse man helt enkelt inte vill behöva uppleva, säger domprost Christofer Lundgren.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: