Mordet på hemlöse Gica

16-åring häktad för mordet på Gica – polisen söker vittnen

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

En 16-årig pojke har häktats misstänkt för mordet på den hemlöse tiggaren Gheorge Hortolomei-Lupu.

Åklagare Lisa Schön vädjar nu till två personer, som ska ha befunnit sig i närheten av brottsplatsen, att höra av sig.

– Om någon vet med sig att man passerat förbi området den aktuella kvällen är vi tacksamma om man kontaktar polisen, säger hon.

Ett stort medieuppbåd var på plats vid Jönköpings tingsrätt på torsdagseftermiddagen. Den mordmisstänkte 16-åringen hade en grön tröja från Kriminalvården över huvudet när journalisterna släpptes in i salen. Kort därefter beslutade rätten att förhandlingarna skulle hållas bakom stängda dörrar.

Efter att ha överlagt i nästan en och en halv timme kom beskedet: 16-åringen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är den starkare misstankegraden.

Tingsrätten gick helt på åklagaren Linda Schöns linje. 16-åringen häktas i två veckor, med restriktioner.

Via sin advokat Anders Tolke har pojken förnekat brott. Han bestred därmed också häktningen.

– Han hävdar bestämt att han inte haft något att göra med våldet som lett till den här mannens död, säger Tolke.

Polisen söker vittnen

Åklagaren Linda Schön är mycket förtegen om hur utredningsarbetet fortskrider.

– Vi har en ganska god bild av vad som har hänt, men det är mycket saker som återstår. Vi befinner oss i ett inledande skede, och i nuläget kan vi inte kommentera några detaljer över huvud taget.

– Framöver hoppas vi kunna presentera en sammanhängande bild av händelsen, men där är vi inte än.

Linda Schön uppger att polisen är mycket angelägna om att komma i kontakt med två personer, som ska ha befunnit sig nära brottsplatsen.

– Vi letar efter två personer som varit i det aktuella området, så vet man med sig att man passerat parken under kvällen eller natten den 7 augusti så är vi tacksamma om man kontaktar polisen, säger hon.

– Inga iakttagelser är för små.

Fyra misstänkta

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade den hemlöse EU-migranten Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu blivit trakasserad av ett ungdomsgäng i Huskvarna i flera månader.

En kväll i början av augusti urartade situationen fullständigt. Då misstänks flera personer ha förnedrat och misshandlat Gica svårt. Han ska ha blivit sparkad i huvudet och på kroppen. Källor med insyn i fallet uppger för Aftonbladet att en livboj kan ha använts som tillhygge i misshandeln. Angriparna uppges också ha kastat stenar på den 48-årige tiggaren.

”Är djupt tragiskt”

Polisen utreder i nuläget fyra pojkar för kopplingar till mordet. Endast den häktade är över 15 år, och alltså straffmyndig. Av de tre andra pojkarna är en misstänkt för mord, en för misshandel och en för ofredande.

Att så unga människor häktas är ovanligt. Det uppger rättsexperten och den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem för P4 Jönköping.

– Ju allvarligare brottet är och ju större risken för påverkan på andra inblandade är, då kommer häktningen att vara nödvändig även för en ung misstänkt, säger han till radiokanalen.

Han fortsätter:

– Detta är djupt tragiskt ur alla synvinklar. Dels naturligtvis för de anhöriga till offret, men också för de anhöriga till de misstänkta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Pojkarna misshandlade ”Gica” svårt – sedan skröt de för vännerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på hemlöse Gica

Huskvarna

Våldsbrott