Brand i räkindustri – svart rök över Göteborg

Industribranden på Hisingen spred svart rök som syntes över hela Göteborg.

– Det gick väldigt snabbt. Jag hörde en smäll och sedan kom det rök och lågor inom tio sekunder, säger vittnet Joakim Johansson, 25.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Första larmet till 112 kom klockan 21.59 på söndagskvällen. Boende i närheten av branden uppmanades inledningsvis att gå in inomhus och stänga fönster och ventilation.

Vid femtiden på måndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att de hade fått kontroll på branden.

– Det har brunnit kraftigt och det ryker fortfarande, men inte så mycket att allmänheten behöver känna oro. Vi kommer att arbeta med eftersläckningsarbetet under hela måndagen och det kommer att bli komplicerat med tanke på att det finns rasrisk, säger Jenny Rohdin, kommunikatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Branden uppstod i en industribyggnad vid Ramberget på Hisingen. I lokalerna finns bland annat en räk- och laxindustri samt ett metallföretag.

Alldeles intill ligger även flera fastigheter som tillhör Volvo.

– Det är inte någon Volvo-byggnad som brinner, vi är inte påverkade av det här, säger Jan Strandhede, PR- och informationsansvarig för Volvo lastvagnar Sverige.

Kan finnas gasflaskor i byggnaden

Enligt räddningstjänsten fortsätter det att brinna på måndagsmorgonen, om än med något minskad intensitet. Ett 40-tal brandmän deltar i insatsen och kommer att fortsätta under hela morgonen.

– Vi begränsar branden men rökutvecklingen fortsätter, säger Jenny Rohdin, kommunikatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

De återstående tryckbehållare som fanns i lokalen hade på morgonen kunnat tas ut. Enligt räddningstjänsten tros dock flera av gasflaskorna ha exploderat tidigare under brandens förlopp.

Polis har spärrat av gator i området och evakuerat flera lägenheter på Herkulesgatan av säkerhetsskäl.

De gator som polis spärrade av i samband med branden hävdes tidigt på måndagsmorgonen.

– Vi biträder räddningstjänsten och håller avspärrningen på en radie av minst 300 meter från byggnaden, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen.

– Byggnaden kommer inte gå att rädda.

Polisen har rutinmässigt inlett en förundersökning om mordbrand.

– Vi har även tagit ett polisiärt avspärrningsbeslut enligt rättegångsbalken. Det betyder att vi ska göra teknisk undersökning när branden är släckt och det har kallnat, säger han.

Vittne beskriver explosivt brandförlopp

Joakim Johansson, 25, satt och åt med två kompisar på en hamburgerrestaurang på andra sidan gatan när han plötsligt hörde en smäll från industribyggnaden.

– Den var inte superhög, men det var så att man hajade till direkt. Det lät som sprucket glas ungefär. Sedan gick det snabbt, alltså. Max tio sekunder från smällen kom det lågor och massa svart rök.

Joakim Johansson och hans kompisar gick närmare byggnaden och såg när elden slukade den.

– Det kom smällar inifrån hela tiden när den brann. Polisen fick såga upp galler för att ta sig in, säger han.

Efter en stund gick Joakim och hans kompisar därifrån.

– Vi började se blå och lila lågor. Polisen bad oss lämna platsen på grund av risken för explosion.

Även Rebecka Roth, 36, som bor i en lägenhet i närheten hörde en smäll.

– Men jag kopplade inte det till branden förrän sen när jag tittade ut och såg alla brandbilar och poliser. Det är ganska ofta man hör saker här, säger hon.

Strax efter 23 skickade räddningsledaren ut ett så kallad VMA-meddelande där boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Allmänheten uppmanas också att inte gå i närheten av branden.

– Det gäller fortfarande, sa Jenny Rohdin på måndagsmorgonen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om personskador.

Enligt en företrädare för företagen i den brinnande lokalen var ingen verksamhet igång när branden bröt ut:

– Det fanns ingen personal på plats, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN