Värmeböljan i Sydeuropa når kulmen i helgen

avTT

Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Människor trängs på stranden i San Sebastian i norra Spanien. I helgen väntas värmen på den iberiska halvön kulminera.

Den extrema hettan i Spanien och Portugal väntas kulminera i helgen. Johanna Törnqvist från Ljungby befinner sig i Torrevieja, fyra mil söder om spanska Alicante, med sin familj.

– Det är ändå tur att det har varit varmt i Sverige, så vi har vant oss vid värmen, säger hon.

Het luft från Nordafrika har orsakat en värmebölja på den iberiska halvön som väntas pågå fram till början av nästa vecka. Den spanska vädertjänsten Aemet förutspår att det ska bli upp till 45 grader på lördagen, men tror inte att det europeiska värmerekordet på 48 grader kommer att överträffas, skriver The Guardian. I flera provinser i landet, bland annat i de västra delarna, ligger varningarna för värmen på röd nivå, den högsta.

Myndigheterna i den sydöstra regionen Murcia har bekräftat att de höga temperaturerna krävt två dödsoffer, en 78-årig pensionär och en 41-årig vägarbetare som drabbats av värmeslag.

Badar mycket

Inte långt därifrån, i den intilliggande provinsen Alicante, befinner sig Johanna Törnqvist från Ljungby med sin man och sina tre barn, 6, 10 och 11 år. De anlände till familjens lägenhet i Torrevieja för några dagar sedan.

– Vi försöker bada mycket, dricka, hålla oss i skuggan och vara nere på stranden där det är lite vind, säger hon.

I Los Alcázares i provinsen Murcia bor Helene Åfeldt-Jurbom, 58 år, som driver en restaurang tillsammans med sin man. Hon har bott i Spanien i tolv år och har egentligen inga större problem med hettan.

– Inte mer än att man blir lite trött i huvudet. Sedan får man ta det lite lugnare och förstås tänka på att dricka mycket. Jag köper vatten med tillsatser av mineraler, salter och annat, säger hon.

Även förra året hade Spanien höga temperaturer och det var också då som det nuvarande värmerekordet på 47,3 grader noterades i juli.

Flera värmerekord

I Portugal har regionala värmerekord konstaterats på åtta platser i landet med en toppnotering i torsdags på 45,2 grader nära Abrantes, 15 mil nordost om Lissabon, uppger vädertjänsten IPMA. Meteorologer säger att de heta vindarna från Nordafrika även för med sig damm från Saharaöknen.

Räddningstjänsten och akutsjukvården i landet har försatts i förhöjd beredskap fram till söndag. Ett eldningsförbud har också utfärdats för att undvika en upprepning av förra årets dödliga bränder, då 114 människor omkom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien