Nyheter

”Leksand har lurat landstinget”

Av: 

David Nannini Nilsson

Sebastian Chaaban

Mikael Åberg

NYHETER

Hård kritik mot hockeylagets läkare Borelius

Leksand IF:s läkare Ronny Borelius såg till att ishockeyspelarna blev vaccinerade innan riskgrupperna i Leksand.

Landstinget i Dalarna känner sig ”vilselett” av Leksand IF:s läkare Ronny Borelius.

Borelius beställde vaccin för patienter som tillhör riskgrupperna – men gav istället vaccinet till spelarna i Leksand.

– Det strider helt mot våra principer och prioriteringar att vaccinera fullt friska ishockeyspelare före de personer som tillhör någon av riskgrupperna, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare vid landstinget i ett pressmeddelande.

Aftonbladet har tidigare berättat om Ronny Borelius, klubbläkare i hockeylaget Leksands IF, som beställde svininfluensa-vaccin till lagets spelare och tränare.

Borelius fick 50 doser till sin privata klinik enligt uppgifter från landstinget i Dalarna. Han uppgav att vaccinet skulle till patienter i riskgruppen, och fick därför gå före i kön. Men vaccinet gick istället till spelarna i Leksand – och nu riktar landstinget allvarlig kritik mot läkaren.

”Har vilselett Leksands vårdcentral”

Ronny Borelius har ett avtal med landstinget och beställde vaccinet via Leksands vårdcentral.

– Om en privatpraktiserande läkare gör en bedömning att han behöver vaccin till patienter som ingår i riskgrupper så har vi ingen anledning att betvivla detta. Men det verkar högst osannolikt att hela Leksands IF:s a-lag skulle tillhöra riskgrupper, säger Claes-Göran Björck, närsjukvårdschef i Landstinget i Dalarna, i ett pressmeddelande.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Ronny Borelius har vilselett Leksands vårdcentral när han begärde ut vaccinet. Vi kommer att göra en grundlig undersökning av det inträffade och om det visar sig att det föreligger oegentligheter kommer vi att överväga rättsliga åtgärder, säger Claes-Göran Björck.

”Kan bli allvarligt sjuka”

Landstinget i Dalarna uppger att de har identifierat cirka 40 000 personer som är i riskgruppen, och vaccinering av dem pågår för närvarande.

– Tillgången till vaccin är begränsat och därför är det särskilt viktigt att det vaccin vi får levererat används till rätt personer. Vi vet att de som tillhör riskgrupperna kan bli allvarligt sjuka om de drabbas av den nya influensan, säger Anders Lindblom i pressmeddelandet.

Aftonbladet har förgäves sökt Ronny Borelius för en kommentar. Borelius har tidigare sagt till tidningen Dala-Demokraten:

– Vi har många astmatiker i truppen med känsliga luftrör. De tacklas och svettas och risken för smitta är stor.

”Allt är jättetråkigt”

Under eftermiddagen gick Leksands IF Ishockey ut med ett pressmeddelande om händelsen på sin hemsida:

– Vi välkomnar den utredning som Landstinget i Dalarna överväger att göra och kommer självklart bidra med all information som vi har i ärendet, skriver Håkan Åman vid Leksands IF i pressmeddelandet.

– Vi beklagar djupt om vi genom vårt agerande gjort några fel och vi hoppas innerligt att vi inte orsakat någon skada eller försening. Vi hoppas också att alla som är i behov av vaccinering mot nya influensan ska få detta genom landstingets och vårdcentralernas omsorg, skriver Åman.

Agneta Holmström, tillförordnad enhetschef på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, säger:

– Läkaren har inte agerat rätt, det följer inte våra rekommendationer. Jag antar att landstinget anmäler det här.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter