Nyheter

”Medlemmarna är rejält uppbragta”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Nere på golvet är misstroendet mot Lundby-Wedin fortfarande stort visar Aftonbladets rundringning

Lars-Göran Johansson, ordförande för IF Metall på Plastal i Arendal, vittnar om ett stort missnöje mot Wanja Lundby-Wedin bland medlemmarna. Foto: Scanpix
Lars-Göran Johansson, ordförande för IF Metall på Plastal i Arendal, vittnar om ett stort missnöje mot Wanja Lundby-Wedin bland medlemmarna. Foto: Scanpix

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin säger att hon är förd bakom ljuset.

Den förklaringen håller inte, menar många LO-medlemmar som Aftonbladet pratat med.

– Som LO-ordförande bör man vara så slipad att man inte förs bakom ljuset när det gäller så mycket pengar, säger William Frank på IF Metall i södra Västerbotten.

Wanja Lundby-Wedin tänker inte avgå. På en presskonferens sent i går kväll hävdade hon återigen att hon och övriga styrelsen i AMF Pension blivit förda bakom ljuset när det gäller förre vd Christer Elmehagens generösa pension.

Högst upp i LO:s medlemsförbund har hon än så länge stöd. Men nere på golvet finns ett stort missnöje, visar Aftonbladets rundringning. Gårdagens presskonferens ändrar ingenting.

– Jag ska inte svära i tidningen. Men de medlemmar jag träffar är rejält uppbragta, säger William Frank, ordförande för IF Metalls avdelning 4 i södra Västerbotten.

– Hon är vald till LO:s ordförande och har en bra lön. Sedan sitter hon i en rad styrelser och verkar inte veta vad hon fattar för beslut. Det här rör sig om så fruktansvärt mycket pengar. Det är summor som en vanlig metallare aldrig kommer i närheten av.

Bör hon avgå?

– Det är ett beslut hon ytterst själv måste fatta. Men det här kommer att bli negativt för oss i den framtida valrörelsen. Vill vi byta regering har vi inte råd med sådana här fadäser.

”Man är förbannad”

William Frank är också kritisk till Wanja Lundby-Wedins alla styrelseuppdrag. Nu ska hon visserligen sålla bland uppdragen. Men hon har hittills valt att sitta kvar i de styrelser som ger den högsta ersättningen.

– Då ska man fundera på var man har sina rötter, säger Frank.

Lars-Göran Johansson är ordförande för IF Metall på Plastal i Arendal. Även han vittnar om ett stort missnöje bland medlemmarna.

– Man är förbannad. Vi har hög arbetslöshet, låg a-kassa och då känns det inte riktigt bra när våra företrädare sitter i de här styrelserna och tar de här besluten, säger Lars-Göran Johansson.

Anna-Lena Claesson är ombudsman för Livs avdelning 1 i Bohus-Älvsborg. Hon vill i dagsläget inte kräva LO-ordförandens avgång. Däremot bör Lundby-Wedin lämna AMF Pensions styrelse.

Fakta i målet

– Tar man på sig ett styrelseuppdrag som hanterar så mycket pengar då ska man också förvalta medlemmarnas pengar på bästa sätt.

– Jag känner mig besviken. Inte bara på Wanja Lundby-Wedin utan på LO i stort, säger Anna-Lena Claesson.

Flera som Aftonbladet har pratat med vill vänta med sin dom tills all fakta har kommit fram. Utredningen om hur AMF:s förre vd kunde få så mycket i pension är ännu inte klar.

– Jag vill ha mer fakta i målet. Det är alldeles för lätt att ryckas med av det här drevet, säger Paul Åkerlund, verkstadsklubbens ordförande på Saab i Trollhättan.

Andra tycker att Wanja Lundby-Wedin ensam fått ta alldeles för mycket av kritiken.

Har kvar förtroendet

– Jag förstår upprördheten, men jag förstår inte att den riktas så specifikt mot bara henne. Det sitter ju fler i den här styrelsen, säger Kerstin Gustafson, ordförande för Kommunals sektion 5 i Blekinge.

– Jag har kvar mitt förtroende för henne och jag vill ha kvar henne som LO-ordförande.

Men Rolf Häggman som är metallklubbens ordförande på ABB i Ludvika är oförsonlig.

– Som fackets högsta representant ska hon kunna sköta saker och ting. Hon säger att hon inte vet vad som har hänt men om man sitter i en styrelse då måste man ha koll. Avgår hon inte kommer det här att bli en katastrof i nästa val, säger Rolf Häggman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: