Nyheter

Lundby-Wedin avgår inte

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

”Kan inte svika medlemmarnas förtroende”

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin avgår inte.

Det säger hon i en intervju med LO-tidningen.

– Jag har fått ett förtroende från medlemmarna. Jag kan inte svika det förtroendet, säger hon.

Wanja Lundby-Wedin har varit oanträffbar sedan i onsdags. I stället har hon via LO:s hemsida gått ut i pressmeddelanden och webb-tv för att förklara sin syn på AMF-skandalen. Medierna tänker hon möta först när utredningen kring förre AMF-vd:n Christer Elmehagens gigantiska pension är klar.

Men nu bryter hon tystnaden och ger en intervju i LO-tidningen. Hon håller fast vid att hon blev ”grundlurad” när hon godkände Elmehagens mångmiljonpension för hans sista år som vd.

Borde ställt frågor

– Jag har gått igenom det som hänt i lugn och ro. Och jag känner fortfarande att jag hade fog för att säga att jag blev grundlurad, säger Lundby-Wedin till LO-tidningen.

Däremot ångrar hon att hon inte ställde fler frågor när Elmehagens pensionsavtal togs upp på ett styrelsemöte 2004. Till LO-tidningen säger hon att ingen i AMF:s styrelse ifrågasatte den höga pensionen.

Lundby-Wedin har kritiserats särskilt hårt eftersom hon som LO-ordförande stått i främsta ledet när det gäller att kritisera bonusar och höga ersättningar. Den kritiken tänker hon fortsätta med. Hon har aldrig ”drivit på några löner.”

Får löpa gatlopp

Det hon nu utsätts för kallar Wanja Lundby-Wedin för ett gatlopp. Hon har fått hatmejl och arga telefonsamtal. I bland annat en omröstning på aftonbladet.se kräver människor hennes avgång. Även i de egna leden höjs liknande krav. Men Wanja Lundby-Wedin sitter kvar - om inte medlemmarna kräver något annat.

– Om de inte har förtroende för mig så avgår jag, säger hon till LO-tidningen.

Utredningen som genomförs av AMF Pensions revisionsbyrå Ernst & Young pågår och ska troligen vara klar till helgen. Den ska ta reda på om AMF:s styrelse verkligen hade alla papper på bordet när de tog beslut om Christer Elmehagens pension, som gav honom 770 000 i pensionsavsättning varje månad i 2,5 år.

Publisert: