Lokal SD-ordförande avgår efter artikeln

"Åkesson visade att det gått för långt"

Sverigedemokraternas lokale ordförande i Falkenberg, Lars-Erik Persson, väljer att lämna sitt uppdrag och partiet.

– När jag läste artikeln i Aftonbladet blev jag förvånad. Det var en debattartikel mot islam. Jag ställer inte upp på det.

Jimmie Åkesson svarar att "det är bara bra att den där mannen lämnat våran organsiation".

Lars-Erik Persson, har varit lokalavdelningens ordförande sedan april – men efter debattartikeln i Aftonbladet i måndags hoppar han av.

Partiledaren presenterar i artikeln SD:s radikalt negativa syn på islam och invandring.

– Jag lämnade in mina papper och sade upp mig i måndags. Det här är inget jag kan stå för.

Vad är det du inte ställer upp på?

– Jimmie Åkesson skrev en debattartikel mot islam. Han går emot en hel folkgrupp och är invandrarfientlig. Jag tycker det är fel. Jag har inga problem med muslimer, jag har flera anställda på jobbet och de är de duktigaste arbetarna jag har.

Men de främlingsfientliga åsikterna kan ju inte komma som en överraskning?

– Jo det gjorde det. Jag har sett partiet som en frisk fläkt och framförallt gillat familjepolitiken. Och jag har sett partiet som en utmaning till etablissemangets invandringspolitik som jag tycker behöver ifrågasättas. Men jag blev förvånad, jag trodde inte att det skulle gå så långt. Jag har aldrig varit rasist eller nazist och det här ställer jag inte upp på.

Fler på tur?

Lars-Erik Persson säger att han också har en hög arbetsbelastning privat och att det också är ett skäl till att han nu tackar för sig.

Han har kontaktat Jimmie Åkesson och framfört sin kritik, men säger att han inte har fått något svar.

Den före detta lokalordföranden tror att debattartikeln i Aftonbladet kommer att leda till att många fler lämnar partiet.

– Risken är att om främlingsfientlighet sätts i första rummet så kommer partiet att förlora sitt stöd bland vanliga människor. Många aktiva pensionärer är engagerade tack vare äldrevårdspolitiken. Jag är säker på att fler än jag reagerade negativt på den här artikeln.

Ifrågasätts internt

Ombudsmannen i partiets södra distrikt , Dag Sundius , bekräftar för SvD.se att Lars-Erik Persson kontaktat med honom. Men han ifrågasätter om Persson verkligen ska lämna partiet.

– Jag uppfattade det som att han fått mer att göra på jobbet och att han funderar på att dra sig tillbaka, säger Dag Sundius till SvD.se.

– Jag såg att han sagt det, säger Persson till Aftonbladet.

– Men jag lämnade in pappren i måndags.

Sverigedemokraterna har två mandat i Falkenberg.

I ett pressmeddelande skriver sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att han tycker det är "bara bra att den här mannen lämnar vår organisation".

– Om man inte klarar av att hantera kritik från media och politiska motståndare och om man anser att kontroversiella sanningar skall undertryckas, då passar man inte som företrädare för SD, skriver han.

Partiet avböjer att svara på Aftonbladets följdfrågor.

Publisert: