Klimat & miljö

300 000 dör varje år av klimatförändringarna

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Kofi Annan: "Vi riskerar svält, sjukdomar och död för många"

Det kallas för "den tysta krisen" och dödar 300 000 människor per år.

Enligt en ny rapport måste något göras för att stoppa klimatförändringarna – genast.

– Annars riskerar vi svält, sjukdomar och död för många, säger Kofi Annan.

Enligt en rapport från Global Humanitarian Forum, som presenterades i London i dag, är klimatkrisen alarmerande.

Varje år dör 300 000 människor till följd av att temperaturen höjs i världen.

Och redan nu är 325 miljoner människor allvarligt påverkade av den globala uppvärmningen – en siffra som kommer att ha fördubblats år 2030 om ingenting görs.

– Klimatförändringar är den största humanitära utmaningen i vår tid. De orsakar lidande för hundratals miljoner människor världen över, sade Kofi Annan, vd för Global Humanitarian Forum under en presskonferens i dag.

Undernäring och malaria

Främst är det svält och sjukdomar, till följd av till exempel skyfall och torka, som dödar. Problem som att vattenstånden i haven höjs och att regnmönster ändras gör att människors tillgång till mat och vatten reduceras. Det i sin tur ökar sjukdomar som undernäring, malaria och diarré.

Många dör även i naturkatastrofer som är relaterade till klimatförändringarna. Bland annat riskerar miljoner människor i Bangladesh att råka ut för översvämningar och cykloner. Folket i Uganda lider av den allt svårare torkan och flera öar i Karibien riskerar att till slut försvinna på grund av de stigande haven.

Enligt rapporten bor 99 procent av de som dött på grund av klimatförändringar i länder som i sin tur bara står för 1 procent av världens utsläpp.

"En global katastrof"

Kofi Annan ber FN att på allvar och gemensamt tackla problemet under klimatkonferensen i Köpenhamn i december. Rapporten visar att klimatförändringarna kostar många miljarder och att länderna måste skjuta in mycket mer pengar än vad de redan gör för att rädda miljön.

Klimatkonferensen kan vara den sista möjligheten att undvika en "global katastrof".

– Alternativet är svält, sjukdomar och död för många, sade Annan.

Rapporten är baserad på befintlig data om väderrelaterade katastrofer, folkökning och ekonomiska prognoser och sägs vara den första som mäter hur klimatförändringarna påverkar människor globalt.

Målet som sätts i rapporten är högt. För att undvika att temperaturen stiger ytterligare bör 50 procent av alla koldioxidutsläpp försvinna innan år 2050.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimathotet