Nyheter

Mona Sahlin: ”Sverige slits isär”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Tydliga skiljelinjer i höstens första partiledardebatt

Jobb mot bidrag - skattesänkningar mot välfärd.

Skiljelinjerna i svensk politik blev tydliga under höstens första partiledardebatt i riksdagen.

– Sverige slits i sär som ett resultat av medveten borgerlig politik. Utanförskapet har vuxit med 70 000 personer, sa Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin när hon inledde debatten.

Hennes huvudmotståndare, statsminister Fredrik Reinfeldt, svarade:

– Ni för en politik som vill höja inkomstskatterna för 4,5 miljoner invånare. Dessa pengar ska sedan transfereras till folk som inte jobbar. På vilket sätt skapar det jobb?

Arbetslösheten var som väntat debattens huvudämne. Om mindre än ett år är det val. Då väntas drygt elva procent gå utan arbete i Sverige. I dag skärptes debatten mellan huvudalternativen i svensk politik.

”Vi tror på drivkrafter”

De rödgrönas budskap: Regeringen har styrt landet som om solen skulle skina för evigt. När finanskrisen slog till mot världen och Sverige förra året stod man handfallen. Man hade skurit ner på Komvux, försämrat a-kassan och trots att varselvågen drabbade landet fortsatte man med sin mirakelkur: att sänka skatten.

– Vad tänker ni på som lånar till skattesänkningar till de som redan har mest, undrade Mona Sahlin.

Alliansens budskap: De rödgröna tänker återinföra en politik som inte uppmuntrar till jobb, som höjer skatten för vanliga löntagare och som för människor tillbaka i ett bidragsberoende. Regeringen, däremot, har gjort det lönsamt att arbeta och gett vanliga människor mer att leva för.

– Vi tror att drivkrafter för ett eget arbete är viktigt, sa Fredrik Reinfeldt.

Att sedan en finanskris drabbade Sverige var inte regeringens fel.

”Roligare att prata politik”

För nästan precis ett år sedan hölls en motsvarande debatt i Sveriges riksdag. Då handlade mycket om samarbetssvårigheterna på vänstersidan. Skulle Vänsterpartiet få vara med i Socialdemokraternas och Miljöpartiets tänkta regeringskoalition?

– Det var en ganska jobbig partiledardebatt, minns Miljöpartiets Maria Wetterstrand.

– Alla frågor handlade bara om det. Det är klart att det är mycket roligare att prata politik.

Hon fick prata politik i dag. Och Fredrik Reinfeldt gjorde förmodligen en riktig analys när han sammanfattade vad som kommer att avgöra valet om knappt ett år: Jobben, ansvar för ekonomin - och regeringsdugligheten.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: