Nyheter

”Alla partier ska få utrymme”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Partisekreterare Per Schlingmann tycker inte att Moderaterna dominerar på övriga allianspartiers bekostnad

Moderaterna har medvind i opinionen.

Samtidigt går det uselt för andra i regeringsalliansen.

Dominerar det största partiet för mycket?

Inför Moderaternas kommundagar som börjar i Örebro i dag ställde vi frågan till partisekreterare Per Schlingmann.

Per Schlingmann.
Per Schlingmann.

– Nej, det tycker jag inte. Men det kommer vara väldigt viktigt för oss att vara generösa med att erbjuda alla partier plattformar in mot valet 2010, säger Per Schlingmann.

I de senaste opinionsmätningarna ligger Moderaterna stadigt kring 30 procent, mot valresultatets 26,2, och slåss nu med Socialdemokraterna om att vara Sveriges största parti.

Nära riksdagsspärren

Samtidigt har allianskollegorna det betydligt kärvare. Kristdemokraterna pendlar lika stadigt kring fyraprocentsspärren, som är dörren in till riksdagen. Även Centerpartiet och Folkpartiet har tappat. I Demoskops senaste mätning skulle Centern, precis som Kristdemokraterna, åka ur riksdagen om det vore val i dag. I ett omdiskuterat blogginlägg tyckte Centerns riksdagsledamot Fredrick Federley att Moderaterna borde dela med sig av ministerposterna. Det är inte aktuellt, säger Per Schlingmann.

Väljarna avgör

– I grunden är det viktigt att man har en regering som återspeglar hur väljarna har valt. Och regeringens sammansättning återspeglar valresultatet. 2010 kommer väljarna att få en ny möjlighet att bestämma hur nästa regering ska vara sammansatt.

Hur orolig är du för att till exempel Kristdemokraterna ska åka ur riksdagen nästa val?

– Jag är inte alls oroad för det. Jag är ganska övertygad om att alla partierna kommer att göra ett väldigt bra val. När man går in i en valrörelse fördelas tiden mycket mer jämnt. Då skapas möjligheter för alla partier. Mellan valen är det mycket mer fokus på de stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna, säger Schlingmann.

Enligt en undersökning skulle alliansen få majoritet även utan KD. Behöver ni dem?

– Ja, vi behöver absolut Kristdemokraterna. Jag ser framför mig att vi ska bilda en fyrpartiregering efter nästa val där Kristdemokraterna är med.

I dag och i morgon samlas moderater från hela landet till Kommunal rikskonferens i Örebro. EU-valet i juni är ett viktigt ämne, ett annat är kommunernas kärvande ekonomi. De sju miljarder som regeringen lovat nästa år anser många kommunpolitiker är alldeles för lite. Och Per Schlingmann utesluter inte höjd skatt, även i moderatstyrda kommuner.

Hur orolig är du för att stigande arbetslöshet och skattehöjningar ska slå tillbaka mot er?

– Jag är väldigt oroad, för det drabbar ju människor. Jag är helt övertygad om att det här kommer att innebära betydande utmaningar för Moderaterna.

Klockan 11.30 kan du ställa dina frågor i en chatt med Per Schlingmann på aftonbladet.se.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert: