Nyheter

Monsterfisken med genomskinligt huvud

Av: 

Johan Arkert

NYHETER

Nu har forskarna avslöjat hur den jagar sina byten

Den lever i de kolsvarta havsdjupen.

Fisken med genomskinligt huvud.

Framtills nu har det varit oklart hur Macropinna microstoma jagar sina byten men nu har forskarna listat ut hur den unika jaktmetoden fungerar.

Mysteriet med Macropinna microstoma med det genomskinliga huvudet tycks nu vara löst. De mycket ovanliga och extremt ljuskänsliga ögonen troddes tidigare endast kunna erbjuda en mycket begränsad syn ovanför fisken. Men nu har forskare bevisat att fisken kan se sig fritt omkring såväl ovanför som framför sitt huvud.

Djuphavsfisken har anpassat sig till den beckmörka miljö som den lever i. För att överhuvudtaget kunna se något är deras ögon mycket ljuskänsliga och har en kikarliknande konstruktion.

Huvudet består av en vätskefylld sköld

Forskarna Bruce Robinson och Kim Reisenbichler använde sig av djupvattenskamera som filmade på 600 till 800 metres djup för att kunna studera Macropinna microstoma, skriver Monterey Bay Aquarium Research Institute.

Fiskens huvud består av en vätskefylld sköld som är mycket ömtålig. Vid de få tillfällen som den fastnat i fiskarnas nät har dess huvud varit ihopsjunket. Men Robinson och Kim Reisenbichler lyckades fånga en levande Macropinna microstoma och studera den i flera timmar i ett akvarium.

Macropinna microstoma upptäcktes första gången 1939.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: