Nyheter

Tonåringars dröm: vanligt Svenssonliv

Foto: SVT

I möjligheternas tid drömmer Sveriges ungdomar om frihet. Och Svenssonliv.

– När alla möjligheter blir tillgängliga tycks de bli mindre värda, säger projektledaren Sofia Johnsson.

Att få ett bra jobb, hitta den rätta, få barn och fint boende är de fyra största framtidsdrömmarna bland 2000-talets tonåringar. Det visar en undersökning som har gjorts bland 19 000 ungdomar mellan 15 och 19 år, via Lunarstorm och Bilddagboken.

Samtidigt tycker nio av tio att frihet är viktigt, men friheten tycks innebära att man överlag följer traditionella levnadsmönster.

Familjen viktigast

– Att få göra det man vill är frihet, och vill man ha en familj så blir det ju frihet, förklarar 19-åriga Ulrika Olsson.

Hon ser sig själv som traditionalist. Hennes stora framtidsdröm är familj, barn och ett fint hus.

– Det är inget jag vill just nu, men i framtiden är en familj som man kan dela allt med viktigast för mig, säger hon.

Framtidstrategen Sofia Johnsson vid analysföretaget Kairos Future tycker att undersökningens resultat är väldigt intressant.

– Frihetstörstandet ökar och ändå drömmer man om den lilla världen. Det är som att möjlighetsrevolutionen har lett till en möjlighetsdevalvering, säger hon.

Att ha valmöjligheter kan vara guld värt. Men att det också kan vara väldigt jobbigt kan 18-årige Guled Ali skriva under på.

– Man har flera öppna dörrar, man vet inte vilka val man ska göra eller vilken dörr man ska gå igenom. Väljer man den ena dörren kanske man ångrar sig och vill gå till den andra, förklarar han.

Hjälpa andra

För ungdomar med utländsk bakgrund är det viktigare att bidra till en bättre värld än för genomsnittet. Guled Ali är född och uppvuxen i Sverige, men har rötter i Somalia.

– Jag drömmer om att vi, som ett kollektiv, kan göra det här till ett bättre samhälle, säger han och berättar att han ska bli socionom för att kunna hjälpa andra.

Dagens tonåringar påverkas i högsta grad av vad som händer omkring dem. Sofia Johnsson berättar att den senaste undersökningen 2006 visade att 60 procent av ungdomarna var säkra på att få ett jobb i framtiden. Nu är det 60 procent som oroar sig för att inte få jobb i stället, något som enligt Johnsson beror på finanskrisen.

TT