Filippa Reinfeldt minglade med Michelle Obama

NYHETER

Paret Reinfeldt mötte de stora i Italien

Foto: afp
USA:s presidentfru Michelle Obama och Filippa Reinfelt i samspråk under en utflykt till Capitoline-muséet i Rom under G8-mötet i Italien. Flera av fruarna till de ledare som samlats under G8-mötet var med på besöket.

Männen ägnade sig åt miljöpolitik.

Kvinnorna åt stadsvanding.

G8-mötet i Italien blev paret Reinfeldts första tillfälle att mingla världens mäktigaste kändisar.

Foto: scanpix
I sin egenskap av EU:s ordförande håller Fredrik Reinfeldt i G8-toppmötet i Italienska L'Aquila. De åtta mäktigaste länderna lyckades under onsdagen inte komma överens om en gemensam klimatpolitik de närmsta åren.

G8-mötet i Italien blev första chansen för makarna Reinfeldt att bekanta sig med världens mest berömda politiker.

– Det har varit väldigt roligt att vara med, sade den nyblivne EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt till TT.

Minglade med fruarna

När Filippa Reinfeldt och Michelle Obamas makar satt i möte och diskuterade miljöpolitik gick fruarna en turistrunda i Rom. Bland annat fick de träffa påven Benedictus XVI och gå på museum.

På bilden syns de glatt samspråka med varandra på Capitoline museum.

Med på utflykten var också flera av de andra fruarna. Bland andra Gursharan Kaur vars make är premiärminister i Indien, presidentfrun Margarita Calderon från Mexiko och den sydafrikanske presidentens yngsta fru Nompumelelo Ntuli Zuma.

Manglade med politikerna

Vid rundabordsförhandlingen var det mindre lättsamt. Kinas president Hu Jintao lämnade mötet innan det börjat och man nådde inte enighet i alla frågor.

Men till sist lyckades man enas om att temperaturökningen till år 2050 inte får bli mer än två grader, vilket innebär att utsläppen av växthusgaser måste begränsas.

Fredrik Reinfeldt vill ha ett världsomspännande klimatavtal när Kyoto-protokollet löper ut om tre år och hoppas få stora reslutat på miljökonferensen i Köpenhamn i december i år.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso kommenterade miljökonferensen till TT.

– Vi har bara 150 dagar till Köpenhamn.

Reinfeldt kontrade:

– Det är fortfarande 150 dagar kvar.