S kräver gratis influensavaccin

”Vaccinationerna är ett viktigt samhällsskydd”

Socialdemokraterna kräver att de kommande vaccinationerna mot influensan A/H1N1 ska vara gratis för alla. Samtidigt lovar Nynäshamns kommun att betala för vaccin till sina invånare.

– Det är viktigt att se till att alla får behandlingen. Annars kommer massvaccinationen att misslyckas. Vi måste få även friska individer att söka sig till vårdcentralen, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Hon befarar att en avgift skulle avskräcka många från vaccination – och att landstingen därför inte bör ta betalt för vare sig dosen eller läkarbesöket.

Det är ännu oklart om influensavaccinet kommer att vara avgiftsfritt eller inte. En eventuell prislapp skulle hamna på 100–150 kronor per dos. Två doser krävs för att få fullgott skydd. Eftersom många landsting har en ansträngd ekonomi har Sveriges Kommuner och Landsting signalerat att avgifter kan krävas för att klara av det kostsamma vaccinationsprojektet.

Vill inte kommentera

Socialdemokraterna uppmanar regeringen att snarast sätta sig ner och diskutera finansieringen med landstingen och de stora arbetsgivarna.

– Det är inte rimligt att landstingen ska stå för hela kostnaden, tycker Ylva Johansson (S).

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) vill inte kommentera den nya kritiken – men har tidigare meddelat att det inte blir några extra pengar till landstingen. Hon hänvisar till att staten redan har betalat garantierna för att Sverige ska få vaccinet.

I Nynäshamn kommer dock influensavaccinet att vara gratis för alla invånare, oavsett landstingens beslut. Kommunen ska bekosta läkarbesök och vaccindoser, lovar kommunalrådet Ilija Batljan (S).

– Det blir ju en hel del pengar för en familj. Vi har sett att även lägre avgifter gör att cirka tio procent av patienterna avstår av ekonomiska skäl. Det är närmast dumt att ta betalt för ett så viktigt skydd – det ska inte vara plånboken som avgör vilka som får det, säger han.

"Staten borde betala"

Att vaccinera alla kommuninvånare beräknas kosta cirka tre miljoner kronor – pengar som kommunalrådet Ilija Batljan (S) tänker försöka få tillbaka från regeringen.

– Det är pengar som staten borde betala. Vaccinationerna är ett viktigt samhällsskydd, säger han.

Tillståndet för den 22-årige man som vårdas på intensiven på ett sjukhus i Norrköping var oförändrat på fredagen. Mannen har drabbats av svår lunginflammation och vårdas i respirator. Hans läge är allvarligt men stabilt. Fallet är det hittills allvarligaste av den nya influensan i Sverige.

Läget för den 21-åriga svenska kvinna som vårdas på sjukhus i Tel Aviv var något bättre på fredagen, enligt sjukhuset. Kvinnan var på besök i Israel när hon insjuknade i slutet av förra veckan.

TT