Vattnet spolade bort del av riksväg

avSofia Ström, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stora översvämningar i regnovädrets spår

Foto: JOHAN KÄLL/DALARNAS TIDNINGAR

Det regnväder som på lördagen dränkte Åmål och Dalsland, drog under söndagsnatten vidare över Dalarna.

I Säter arbetade man på söndagen febrilt med att rädda en damm som riskerade brista i sjön Ljustern.

Och delar av riksväg 50 mellan Ludvika och Grängesberg spolades bort.

Foto: JAN DALEVALL/DALARNAS TIDNINGAR
Tidigt på lördagsmorgonen brast en annan damm, vid Vatthammars kraftstation i Tunaån. Gaveln på kraftstationen drogs med i vattenmassorna.

Riksväg 50 vid Grängesberg stängdes av i kväll av efter att den svämmats över av vatten.

– En vägtrumma har gått sönder och det strömmar vatten över vägen. Vägverket har stängt av vägen och leder om trafiken efter som det finns risk att vägen ger med sig, säger Tore Strand, länsvakthavande vid Dalapolisen.

Det var precis vad som hände någon timme senare – delar av vägen spolades bort.

Damm riskerar brista

I Säter, fem mil nordöst om Grängesberg, kämpade räddningstjänsten och privatpersoner mot vad som Dalarnas Tidningar kallar de värsta översvämningarna på 30 år.

Ljusterndammen hotade brista och några hus i närheten låg i farozonen.

– Vi har lånat in ett översvämningsskydd som vi ska sätta upp i parken. Den klarar 60 centimeters översvämning, säger Torbjörn Orr, kommunens säkerhetssamordnare, till TT.

Polisen och räddningstjänsten fick under söndagseftermiddagen utrymma Säterdalen, en park med lekplatser och promenadstråk. Men läget bedömdes vara stabilt.

Åmål utsatt

De värst drabbade områdena under den gångna helgen var Dalsland och södra Värmland. I Åmål fick över 100 hus översvämningar, och räddningspersonal arbetade hela lördagen med att minimera skadorna.

Värmlands näs hade den högsta uppmätta nederbörden i helgen – 63 millimeter – men lokala mätningar pekar på mängder en bra bit över 100 millimeter, uppger SMHI.

Vägarna ansattes hårt av vattenmängderna och korta partier sköljdes bort. Det gällde framför allt det mindre vägnätet, men också länsvägar och även E45:an har fått repareras.

– Vi har ersatt grus där det behövs under söndagen, men arbetet kommer att fortsätta under veckan, konstaterar Thomas Magnusson på trafikledningscentralen i Göteborg.

Störningar i tågtrafiken

Översvämningarna vållade även stora störningar i tågtrafiken på Vänerbanan, främst i Dalsland och Värmland, uppger Göteborgs-Posten på nätet.

– Sammanlagt har tio resandetåg och fyra godståg ställts in, säger Clas Lundstedt, informatör på Banverket till TT.

Störningarna gällde framför allt sträckan Tösse-Segmon. Persontågen kunde ersättas med buss. En del godstrafik kunde också ledas om på annan sträckning.

Hur länge störningarna i trafiken kommer fortsätta vet Banverket inte. Först när vattnet runnit undan kan man se om det blivit några skador på banvallen som måste repareras.

I Västra Götaland väntas regnandet fortsätta, men då mest som skurar och på SMHI tror man att skyfallen är över för den här gången.

Publicerad: