Nu flyr de Ürümqi

avSofia Ström

Både uigurer och hankineser flyr staden

1 av 3 | Foto: reuters
På väg Människor trängs med sina tillhörigheter på en busstationen i Ürümqi.

Det blev fredagsbön på många håll i Ürümqi ändå.

Hotet om nya upplopp var överhängande.

– Vi beslöt att öppna moskén för att så många människor församlats. Vi ville inte att något skulle hända, säger en anonym polis till AP.

Trots att myndigheterna infört utegångsförbud i Ürümqi så församlades stora skaror av uigurer utanför moskéerna inför fredagsbönen.

Flera moskéer öppnade också till slut för bön – för att undvika nya kravaller.

Osäkra siffror

Staden har skakats av våldsamma etniska upplopp mellan uigurer och hankineser sedan i söndags.

Minst 156 personer har dödats, och 1 100 skadats uppger statliga medier. Enligt uigurer i exil handlar det dock om upp till 3 000 döda.

Säkerhetsstyrkor patrullerar nu gatorna, men båda sidor är rädda för vad som händer när de lämnar staden.

Flyr sin stad

I tiotusental lämnar därför invånarna staden. Busstationen är full av människor som väntar på att få komma i väg, trots att biljettpriserna gått upp till fem gånger det normala, rapporterar AP.

– Det är för riskabelt att stanna är. Vi är rädda för våldet, säger en 23-årig byggarbetare från centrala Kina till BBC.

I Kashgar, en uigurisk gränsstad i sydvästra Xinjiang, uppmanas journalister och utlänningar att ge sig av. Journalister får inte lämna sina hotell, och AP:s fotograf uppehölls gång på gång av myndigheterna innan han eskorterades till flygplatsen – för att förhindra rapportering.

Dödsstraff väntar

Över 1 400 människor tros ha häktats efter oroligheterna, uppger CNN – men enligt den den statliga nyhetsbyrån Xinhua är de bara 15.

Och hårda straff väntar.

– Regeringen kommer att avrätta dem som brutalt har dödat andra personer i upploppen, sade Li Zhi, kommunistpartiets ledare i Ürümqi i onsdags.

Statens rådgivare och säkerhetsansvarige, Meng Jianzhu, säger att anstiftarna till upploppen "kommer att straffas strängast möjligt", medan de som "provocerats" att delta ska "talas till rätta och utbildas" rapporterar Xinhua.

Fortsatt oro

Och än går det inte att blåsa faran över. Situationen på gatorna nu är lugnare tack vare säkerhetsstyrkorna – men hankineser hotar med hämnd efter söndagens upplopp då främst hankinseser omkom.

Ürümqi är huvudstad i den nordvästliga provinsen Xinjiang.

Området har länge präglats av motsättningar mellan den tidigare dominerande gruppen av muslimska uigurer och de inflyttande hankineserna. I dag är drygt åtta miljoner av provinsens omkring 20 miljoner invånare uigurerna, men hankineser är i majoritet i de flesta viktiga städerna.