Nyheter

GM: Saab självständigt 2010

Av: 

Tobias Österberg

Johan Arkert

NYHETER

Saabs läge är "brådskande" och har ett "omfattande behov av kontanter"

Saab kan ansöka om rekonstruktion redan i februari, enligt ägaren General Motors, som också vill att Saab blir ett självständigt bolag 2010.

Alternativet är att Saab säljs men då kräver GM stöd från den svenska regeringen.

GM meddelade att om inte företaget kommer överens med den svenska regeringen om en gemensam finansiell plan blir det en konkurs och rekonstruktion av Saab i Sverige.

– GM har ju tidigare varit inne på att göra Saab självständigt för att kunna göra företaget säljbart, säger kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan Gert-Inge Andersson (S), när han får det första beskedet om GM:s intentioner till TT.

"Osäker på om en rekonstruktion är den rätta vägen"

Beskedet var varken positivt eller negativt för Saab anser han.

– En rekonstruktion kan ju ha både för och nackdelar. Saab måste hitta ett sätt att utveckla de modeller de har på gång, men jag är osäker på om en rekonstruktion är den rätta vägen för det.

I ett pressmeddelande skriver GM att Saabs läge är ”brådskande” och att det handlar om ”omfattande behov av kontanter”, vilket gör att den svenska regeringen måste gå in med stöd före en affär kan bli av.

”Bolaget har tagit fram ett särskilt förslag som skulle ha som effekt att GM:s finansiella stöd avbryts, där Saabs verksamhet blir en självständig affärsenhet från och med den 1 januari 2010”, skriver GM.

47 000 jobb ska bort

GM uppgav även att 47 000 jobb ska skäras bort globalt och fem amerikanska fabriker ska stängas. Totalt beräknas 20 000 amerikanska jobb fram till 2012.

GM kommer även att begära ytterligare 16,6 miljarder dollar i statliga lån.

Under kvällen meddelade det mäktiga amerikanska bilarbetarfacket UAW uppger att en uppgörelse träffats med GM, Ford och Chrysler.

Enligt UAW kommer uppgörelsen att hjälpa biltillverkarna att klara av de svåra ekonomiska förhållandena. Bland annat ska kostnaderna för arbetskraften minskas.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter