Nyheter

Svensk kan ligga bakom stölden av Auschwitz-skylten

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Pekas ut i polsk media

En svensk medborgare pekas ut som en av hjärnorna bakom den uppmärksammade stölden av Auschwitz-skylten.

Han ska ha beställt gärningen och erbjudit tjuvarna stora pengar.

I fredags morse stals entréskylten till nazisternas förintelseläger i Auschwitz, Polen.

Entréskylten bär den tyska texten "Arbeit macht frei" – arbete skapar frihet – och ses som en av de mest ökända symbolerna över Hitlers judeutrotning. Stölden väckte stor uppmärksamhet i Polen och fördömdes av länder världen över.

Fem män greps

Den fem meter långa och 40 kilo tunga järnsmidesskylten hade delvis skruvats och delvis slitits ner, burits 300 meter genom ett sönderklippt staket och sedan lastats ombord på ett fordon. Skylten hittades senare styckad i tre bitar och i går greps fem män i åldrarna 20-39 år för stölden, alla kända av polisen sedan tidigare.

I dag rapporterar flera polska medier om att en svensk medborgare är inblandad den fräcka kuppen. Enligt TVN24 ska han ha erbjudit de gripna gärningsmännen mellan 10 000 och 30 000 euro var för brottet men om svensken är mellanhand eller huvudmannen i stölden vet man ännu inte.

Det är även oklart om den svenske medborgaren är identifierad och på väg att gripas. Några medier rapporterar att den ökända skylten planerades att föras till Sverige.

"För pengarna"

Åklagaren säger till RMF att rånet planerats i två månader och att de gripna riskerar att dömas till tio års fängelse. Tre av dem har erkänt brott och har i dag varit tillbaka på brottsplatsen för att visa för polisen hur stölden gick till.

Motivet tros inte vara politiskt utan rent ekonomiskt.

– Vi kan berätta att ingen av de fem är medlemmar i någon nynazistisk grupp, de var otvivelaktigt ute efter pengar, har polischefen i Krakow, Andrzej Rokita, tidigare sagt.

På nätet finns en stor marknad för försäljning av föremål från Nazityskland och en SS-uniform kan gå för mer än 80 000 kronor.

Upp mot 1,5 miljoner människor – de allra flesta judar – dödades i de tre tyska lägren i Auschwitz 1940–45.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: