”Överraskade och besvikna”

Maud Olofsson: GM kunde ha gjort mycket mer för Saab under alla år.

Näringsminstern fick beskedet redan i morse.

Och åkte direkt till Trollhättan.

– Det känns bra att kunna vara här i dag. Vi ska ta det här framåt, säger Maud Olofsson (C).

Näringsminister Maud Olofsson (C), svenska Saabs vd, Jan Åke Jonsson, samt statssekreterare Jöran Hägglund medverkade vid presskonferensen i Trollhättan klockan kavrt över fyra i eftermiddags.

Maud Olofsson inledde. Och beklagade. Men ville också genast se framåt.

– Det här var ett mycket överraskande och mycket beklagligt beslut. Men vi tvingas byta fokus nu. Se hur vi kan hjälpa alla anställda, kommunen och regionen, säger hon.

Nytt möte på måndag

Näringsminstern utlovade ett nytt möte med alla påverkade på måndag. Då kommer även Arbetsförmedlingen att vara representerade.

– Vi går in i ett skarpt läge. Det finns ett otroligt kunnande i den här regionen. Vi ska bygga ut energiresurser, vi ska bygga nya vindkraftverk. Bara för att man inte längre producerar Saab-bilar innebär inte det att kunskapen här inte går att använda, säger Maud Olofsson.

”Överraskad och besviken”

Företagets vd var inte lika framåttänkande. Jan Åke Jonsson beklagade det inträffade vid minst fyra tillfällen under presskonferensen

– Vi är överraskade och besvikna, säger han.

– Vi hade kommit långt med Spyker. Jag hade hoppats på det och tyckte att vi var på god väg.

Han säger att nedläggningen inte bara kommer att drabb Saab, utan hela fordonsindustrin i Sverige.

– GM har ju gjort det här övervägandet ur ett GM-prespektiv, men jag är lite överraskad att man tog det här beslutet så tidigt.

Regeringens roll

Han påpekar att det inte är frågan om en konkurs eller likvidering.

– Det är en avveckling under kontrollerade former. Nu avvaktar vi bara ytterligare beslut från GM hur de har tänkt sig avvecklingen.

Näringsministern får vid flera tillfällen under presskonferensen frågan om inte regeringen hade kunnat göra mer.

– Det är GM som äger Saab, och GM kunde ha gjort mycket mer för Saab under alla år. Det är ytterst ägaren som är ansvarig, och ett stort multinationellt bolag ska visa ansvar mot sina anställda. Det vi har gjort från regeringens sida är att stärka upp forskningssidan. Vi har sett till att vi har väl utbildad arbetskraft. Vi har gjort en massa saker för att göra det så attraktivt som möjligt att vara här i Trollhättan. Jag har svårt att se vad vi skulle kunna göra annorlunda, säger Maud Olofsson.

När presskonferensen närmar sig slutet får vd:n frågan vad han vill säga till dem som precis köpt en Saab.

– Att Saab är en otroligt bra bil och att vi kommer erbjuda det de behöver.

Publisert: