Rödgröna, Så vinner ni oss!

avJohanna Melén

NYHETER

Läsarnas råd till de rödgröna: Rusta upp välfärden och var tydliga med hur det ska gå till

1 av 3 | Foto: Lina Boström Einarsson
Ann Bergfalk Wesström, 60, vill höra konkreta förslag från de rödgröna.

Tänk på de sjuka, satsa på jobben - och börja prata politik.

Det är dags att leverera lyder rådet till de rödgröna.

– Att klaga på regeringen hjälper inte, säger Ann Bergfalk Wesström, 60.

På en arbetsplats i Bollnäs tycker sig Cecilia Wisén, 30, se resultaten av regeringens politik.

– Jag möter förtvivlade människor som känner att matta för matta dras undan deras fötter. De är för sjuka för att ta ett arbete men blir ändå av med sjukpenningen. De blir av med jobbet men har lämnat a-kassan och klarar inte att försörja sig.

Nu hoppas hon på Socialdemokraterna och de rödgröna men kräver en del för att ge dem sin röst.

Genomtänkt program

– De måste ha ett genomtänkt program som alla tre kan stå för. Visst har S, V och MP samarbetat tidigare, men det har inte varit utan slitningar, säger Cecilia Wisén.

Bättre behandling av sjuka och höjd a-kassenivå står högt på listan. Lever de rödgröna inte upp till förväntningarna kan rösten gå till Piratpartiet. Integritetsfrågorna är nästan lika viktiga.

– Bara genom att finnas i riksdagen tror jag att Piratpartiet kan hålla debatten vid liv.

På Mynttorget utanför riksdagen befann sig i går Ann Bergfalk Wesström, 60. Hon hade rest från Riddarhyttan för att tillsammans med andra protestera mot regeringens sjukskrivningsregler. De har drabbat henne, säger hon.

Måste förklara varför

– Jag har varit sjukskriven sedan 2002 men helt plötsligt drogs sjukersättningen in förra året. Jag har inte fått ett öre sedan november.

Hon vill bli av med alliansen men känner sig osäker på de rödgröna. Vad vill de egentligen?

– Inför förra valet var borgarna ganska tydliga med vad de skulle göra, sedan gjorde de det. Nyligen sa Socialdemokraterna att de vill höja skatten. Men de måste också förklara varför och vad de ska göra med pengarna. Det kanske inte är klart ännu, men då ska de inte gå ut och prata om det, säger Ann Bergfalk Wesström.

Hjälper inte att klaga

Tala klarspråk, är hennes besked, och sluta gnäll på alliansen.

– Att klaga på sittande regering hjälper inte. Vi vet redan vad de har gjort. Tala i stället om vad ni vill göra.

Bo Blank, 52, från Skara håller med.

– Jag är inte ett dugg intresserad av att höra hur dåliga Moderaterna och deras allierade är. Jag vill faktiskt veta hur de rödgröna tänker regera om de vinner. Hur och i vilka frågor måste det till kompromisser?

I Linköpingsbon Stefan Karlsson, 60, har Socialdemokraterna länge haft en säker röst. I valet nästa år kan det vara historia. Problemen är två: Mona Sahlin och samarbetet med Vänster- och Miljöpartiet.

Saknar förtroende

– Miljöpartiet har väldigt extrema idéer när det gäller miljöpolitiken. Ta förbifart Stockholm som exempel. Den måste man satsa på men Miljöpartiet vill bara prata tåg. Sedan har vi Vänsterpartiet och deras utrikespolitik. De är ju emot alla fredsinsatser i Afghanistan och det tycker jag är väldigt olyckligt, säger han.

När det gäller partiledaren Mona Sahlin saknar Stefan Karlsson förtroende.

– Hon har varit väldigt vag som oppositionspolitiker. Och höjda skatter som hon pratar om nu tror jag inte att folk nappar på. Att vara mot borgarnas skattesänkningar är en sak. Men att höja skatten är fel.

Här är de rödgrönas viktigaste valfrågor

Vad pratar de om?

Cecilia Wisén vill se en återställd a-kassa och bättre villkor för sjuka.

Stefan Karlsson tycker att Miljöpartiet ska säga ja till förbifart Stockholm.

Här är bakgrunden till deras förslag.

A-kassan

Efter valet 2006 sänkte regeringen ersättningen för arbetslösa. Efter 200 dagar utan jobb gick ersättningen ner från 80 till 70 procent av inkomsten. Från och med dag 301 blev ersättningen 65 procent.

Sjukförsäkringen

Regeringen har infört en så kallad rehabiliteringskedja där en bortre gräns sätts för hur länge en person får vara sjukskriven.

Förbifart Stockholm

Nyligen sa regeringen ja till bygget av förbifart Stockholm, en motorväg som ska leda trafiken runt i stället för in genom Stockholm.

Fler råd till de rödgröna

De enda som behöver skattesänkningar under nästa mandatperiod är pensionärerna vars skatter bör anpassas till de skatter som arbetande betalar.”/Göran

Höj studiemedel och pensioner. Riv upp privatiseringarna. Ställ om till ett hållbart samhälle. Utrota bostadsbristen!”/Robert

”För att erhålla min röst vid nästa val bör vänstern tänka på oss pensionärer och på de sjuka.”/Ulla

”Ett gott råd till Mona: Börja prata solidaritet och gemenskap mellan folk. Höj skatten för de som tjänar över 30 000 kronor i månaden.”/Thomas

Erkänn att borgarna också gör bra saker någon gång. Sådant ger gehör!”/Magnus