Läkarna sågar kollegans påståenden

Professor Annika Rosengren och forskaren Maria Hedelin kritiserar fettdoktorn Annika Dahlqvist.
Professor Annika Rosengren och forskaren Maria Hedelin kritiserar fettdoktorn Annika Dahlqvist.

Fettdoktorn väcker känslor – igen.

Efter Aftonbladets artikel om hur Annika Dahlqvist inte kommer att vaccinera sig för svininfluensan, med motiveringen att hennes diet skyddar henne, har kommentarerna haglat in.

Vi ringde en läkare och en nutritionsforskare för att fråga vad de tycker om den omstridda läkarens påståenden.

1. Fettdoktorn Annika Dahlqvist vägrar att ta influensavaccinet, då hon menar att dieten ger tillräckligt skydd.

– Vi som äter LCHF får inga infektionssjukdomar, sa hon till Aftonbladet i helgen.

Annika Rosengren, professor, Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Självklart kommer jag att se till att jag och mina anhöriga blir vaccinerade. Det är en sjukdom som sätter dig ur spel i en vecka eller 14 dagar. Ju färre som insjuknar, desto färre kommer att dö. Och gällande hennes andra påstående så finns det inga vetenskapliga bevis att kost påverkar influensa.

Maria Hedelin, forskare i nutritionsepidemiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Det där tror jag är nonsens. Eftersom hennes kost utesluter kolhydrater finns det inga grönsaker, och det är det som skulle kunna ha en skyddande effekt.

2. Hon menar också att kosten ger ett bättre immunförsvar.

– Vi som äter den här kosten har en gemensam erfarenhet av att vi inte blir sjuka.

Annika Rosengren:

– Man måste ha ett vetenskapligt förhållningssätt när man uttalar sig om de här sakerna. Kunskap tar man reda på genom studier. Återigen så finns det inga bevis för det som hon påstår.

Maria Hedelin:

– Det är möjligt att hennes immunförsvar är på topp, men för att uttala sig på det här viset måste hon göra en kontrollerad studie på det, och det har hon inte gjort. Jag tycker att det är oetiskt att uttala sig om sånt i media utan belägg.

3. Annika Dahlqvist går aldrig på varken mammografier eller cellprovstagningar.

– Det är urlarvigt att hålla på med mammografi och cellprovtagningar när folk dör av felaktiga kostråd medan bara enstaka får bröst- och livmodershalscancer. Äter man en riktig kost får man inte cancer, säger hon.

Annika Rosengren:

– Här skulle jag vilja säga att detta är för dumt för att kommentera. Det finns inga undersökningar om detta överhuvudtaget.

Maria Hedelin:

– Att inte gå på mammografi är extremt dumt. Många undersökningar visar att mammografier gör så att man upptäcker cancer så pass tidigt så att det kan hjälpa. Man kan absolut inte säga att det finns ett så generellt samband mellan kost och cancer.

4. Läkaren hävdar också att motionen inte spelar någon roll för vikten, och det kan öka aptiten.

– Du måste träna i en timma för att bli av med en kanelbulle – då tycker jag att det är bättre att hoppa över bullen.

Annika Rosengren:

– Huruvida träning påverkar vikten eller inte är en alldeles för lång diskussion att ta här, men det är ju helt klart så att träning är bra för kroppen på en massa sätt. Det förebygger framför allt att man går upp i vikt.

Maria Hedelin:

– När det gäller både hjärt-kärlsjukdomar och cancer så har man sett studier på hur fysisk aktivitet har en positiv effekt. Men om man bara är ute efter att banta så går det naturligtvis att göra det utan att vara fysiskt aktiv – det är ju bara att äta mindre – men det går snabbare att gå ner i vikt om man motionerar. Att strunta i fysisk aktivitet går emot all forskning som finns idag.

5. Även vatten ska man vara sparsam med, menar fettdoktorn.

– Drick inte för mycket vatten. 1,5–2 liter per dygn räcker. Annars blir kroppen urlakad.

Annika Rosengren:

– Man behöver inte ge rekommendationer varken hit eller dit. Kroppen har ett bra system för att justera vätskebalansen och den säger till om man är törstig.

Maria Hedelin:

– Man ska inte dricka för mycket vatten, då det tär på njurarna, men lagom är bäst.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN