Bärplockarna reser tillbaka

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
utsatta Thailändska bärplockare på Arlanda väntar på sitt plan. De flesta åker hem fattigare än vad de var när de kom till Sverige för att jobba.

29 augusti 2009. De bärplockare vars utsatta situation den senaste veckan skapat rubriker i svenska tidningar är just nu på väg hem till Thailand. Luleå kommun har öppnat lokaler för boende, landsmän i Sverige har gjort hjälpinsatser och thailändska diplomater har försökt medla.

Bemanningsföretagen, bärplockarnas arbetsgivare, säger sig vilja ta en del av ansvaret och den thailändska arbetsmarknadsministern har lovat att försöka hjälpa de plockare som hamnat i skuld. Trots det kommer de flesta att återvända fattigare än de var när de åkte till Sverige för att plocka blåbär.

Littorin bluffar

För detta känner som bekant den svenska arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin inget ansvar.

I onsdags deklarerade en skäggprydd Littorin att politiker ska hålla sig borta från lönesättning och från priset på blåbär.

–?Vad gör LO? frågade sig arbetsmarknadsministern.

Littorin bluffade förstås. De regler för arbetskraftsinvandring som hans regering drivit igenom tillsammans med Miljöpartiet öppnar för lönedumpning på delar av arbetsmarknaden. Det har de fackliga organisationerna sagt länge.

Bärplockarna är allra mest utsatta. För dem gäller nämligen, sedan år 2007, inte ens dagens minimiregler. Ingen lägsta inkomst på 13 000 kronor och inget krav på att svenska kollektivavtal ska tillämpas.

Strejk är omöjligt

Orsaken är inte svår att förstå. Bäruppköparna, småföretagare på landsbygden, skulle aldrig lämna sådana garantier. Och för Sven-Otto Littorin, Maud Olofsson och svenska myndigheter väger deras intresse tyngre än intresset hos en grupp thailändska risbönder.

Frågan är vad Littorin egentligen tänkt sig att facket ska göra. Att organisera en strejk bland skuldsatta bärplockare från andra sidan jorden är naturligtvis omöjligt, om det finns bär.

En massiv blockad av transporter, banktransaktioner och maskinunderhåll hos bäruppköparna är kanske möjlig, i alla fall i teorin. Resultatet skulle sannolikt bli att branschen i stort sett försvann.

Politiken undergräver balansen

Frågan är vad Littorin skulle tycka om den saken. Konflikter, i synnerhet om de gäller mindre företag, tycks inte rymmas i arbetsmarknadsministerns bild av den svenska modellen. Att fackliga stridsåtgärder dessutom riskerar att stämplas som handelshinder av EG-domstolen gör inte saken lättare.

Politiska beslut påverkar förutsättningarna för uppgörelser mellan fack och arbetsgivare och det vet Littorin. Medan han i ord försvarat fackets ställning har de senaste årens politiska handling på punkt efter punkt undergrävt balansen på arbetsmarknaden.

Bärplockarnas rättslöshet och utsatthet är bara ett ovanligt utmanande exempel.

IP