Nyheter

Mosuavi mötte ledande parlamentariker

NYHETER

Oppositionsledaren Mir Hossein Mosuavi, som hävdar att segern i presidentvalet stals från honom, träffade på onsdagen ledande parlamentariker i sällskap med förre presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.

Mousavi.
Mousavi.

Den halvofficiella nyhetsbyrån Fars uppgav att endast det omstridda valet och den senaste tidens utveckling diskuterades på mötet. Däremot var det inte känt om huruvida de båda försöker att sluta fred med parlamentet, som domineras av de hårdföra, eller om de försöker att vinna över stöd för oppositionen.

Rafsanjani, som har stort inflytande, står bakom Mousavi medan Irans mäktigaste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har givit ett tydligt stöd till president Mahmoud Ahmadinejad.

På onsdagen förklarade Khamenei att resultaten från presidentvalet den 12 juni står fast, trots gatuprotester som landets inrikesminister hävdar att Storbritannien, USA och Israel har drivit fram.

Oppositionen vägrar dock att ge upp. Reformprästen Mehdi Karoubi, som kom sist i presidentvalet, kallar den nya regeringen "olaglig" och kring 200 protesterande trotsade polisens tillslag nära parlamentsbyggnaden. Kravallpolis använde tårgas för att skingra demonstranterna.

Det förefaller som att polisen och den regimtrogna Basijmilisen i stort sett har lyckats att återta kontrollen över gatorna efter de största regimkritiska demonstrationerna sedan den islamska revolutionen 1979. Minst 17 demonstranter har dödats, men den hårdföra regimen vägrar att vika sig för kraven på att valet görs om.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter