– Säg det här i kväll, Hägglund!

NYHETER

Bara på Aftonbladet.se: Ungdomsförbunden skriver talet som partiledaren borde hålla i Almedalen

Charlie Weimers, förbundsordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

Mina vänner,

I dag börjar resan mot valet 2010 då vi kommer söka förnyat förtroende för en alliansregering. Men i dag startar även en annan resa. En förnyelseresa för Kristdemokraterna. Målet? Att ingen väljare i valet 2010 ska behöva betvivla att det är kristdemokraterna som är det borgerliga alternativet i Allians för Sverige. Att ingen väljare ska behöva betvivla att det är Kristdemokraterna som inom regeringen står upp för personligt ansvar, familjens frihet och en skola som fokuserar på klassisk bildning.

Låt mig vara rak och ärlig. Vi har inte alltid uppfattats på detta sätt. Många gånger har Kristdemokraterna mer sammankopplats med förbudspolitik och större stat än frihet och personligt ansvarstagande. Det beror på att vi talat för lite om våra grundläggande ställningstaganden. Låt mig därför här i dag ge besked om vilka grundvärderingar som vägleder oss kristdemokrater.

Vi tror på starka familjer som grunden för ett gott samhälle. Vi inser att när staten växer gör den alltid det på bekostnad av familjen. Det är därför vi kristdemokrater ser det som avgörande att minska statens storlek så att familjen återigen kan växa sig stark.

Vi tror på att flit och hårt arbete ska löna sig. Vi inser att om den som presterar extra också ska få extra så kommer det leda till skillnader mellan människor, och det är okej. Det är därför vi kristdemokrater anser att vi måste sänka skatterna, reformera LAS och kvalitetssäkra betygsskalorna i skolan.

Vi tror att det finns rätt och fel och att det ska vara utgångspunkten i vår rättspolitik. Vi inser att det ständiga ursäktandet av brott och ett straffsystem som bara fokuserar på brottslingens behov leder till att rätt och fel relativiseras. Det är därför vi kommer verka för tydligare och strängare straff som återupprättar brottsoffret.

Vi tror att människan är en kulturvarelse som har behov av skönhet och reflektion. Vi inser att den modernistiska konstuppfattningen som endast värdesätter provokationen och förnekar skönhetens existens inte har förmågan att möta människans kulturella behov. Det är därför vi inte skäms för att försvara existensen av en litteraturkanon, ta strid mot förfulningen av stadsmiljön och försvara vårt kulturarv.

Mina vänner, i dag börjar en ny resa för Kristdemokraterna. Jag kan inte lova att färden blir rak eller smärtfri. Men målet är för viktigt för att låta sig avskräckas.

I dag i Almedalen

13.00 KD-seminarium om intergration och mångfald.

13.00 Fildelningsseminarium med bland annat Hans Pandeya som vill köpa The pirate bay.

13.30 Chatta med KD-ledaren Göran Hägglund på aftonbladet.se.

17.00 Rödgrönt mingel med Sahlin, Eriksson och Ohly.

19:00 Göran Hägglund håller tal.

Charlie Weimers, förbundsordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet

ARTIKELN HANDLAR OM