CENTERN SPRICKER

Av: Eva Buskas, Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Partiet har nästan halverat stödet sedan valet – anses lägga sig för Moderaterna

1 av 6

Hon är regeringens egen bäver och gör allt för att hålla ihop alliansen.

Samtidigt spricker Maud Olofssons eget parti.

Inifrån.

Efter valet 2006 lovade hon segerrusigt att Centerpartiet skulle fördubbla antalet röster och få 16 procent i valet 2010.

Det krävs inget mindre än ett mirakel för att uppfylla det löftet. I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds har C bara 4,4 procent av väljarstödet.

Och nu reviderar partiet sitt mål. I en ny valstrategi som presenteras i dag hoppas C att bara göra ett bättre resultat än senast.

– Vi måste ha rimliga mål, säger partisekreteraren

Anders Flanking.

Har förlorat särarten

Men bland medlemmarna kokar frustrationen.

– Partiet har blivit fullständigt handlingsförlamat. Man tror att regeringsduglighet är att alltid göra som Moderaterna vill. Man har helt glömt bort vad politiska visioner och idéer handlar om, säger Magnus Andersson, ordförande i Centerns Ungdomsförbund.

Aftonbladet har talat med ett stort antal centerpartister och bilden är entydig. Partiet har förlorat sin särart: det har blivit viktigare att ena alliansen än att driva centerpolitik.

– Centerpartiet har månat om att alliansen ska hålla ihop. Men det kostar. Vi har inte profilerat oss av rädsla att det ska leda till splittring, säger Per Ankersjö, ordförande i Stockholms stad.

Det är framför allt två frågor som skadat Centern: vändningen i kärnkraftsfrågan och godkännandet av FRA-lagen. Därmed har partiledningen lyckats reta upp både de äldre kärnkraftsmotståndarna och de yngre nyliberalerna i partiet.

– Det finns folk som har varit medlemmar i decennier som hoppat av på grund av sveket i kärnkraftsfrågan, säger Eva Selin Lindgren, riksdagsledamot.

Fick kasta sig hem

Hon var en av dem som fick kasta sig hem från en studieresa i Strasbourg i

februari sedan partiledningen plötsligt meddelat att man gjort upp om energipolitiken. Samtliga riksdagsledamöter kommenderades till Stockholm med ett dygns varsel.

– Folk blev helt ställda, de hade inte varit inkopplade och var inte alls beredda. Några ville kolla upp detta med sina hemmadistrikt först. Men det fanns det inte tid till, säger Eva Selin Lindgren.

Ute i landet finns också besvikelse över att Centern inte lyckats bättre i glesbygds- och småföretagarfrågorna. Men trots att i princip ingenting går partiets väg just nu är stödet för Maud Olofsson fortsatt starkt. Förvånande, tycker ledarskribenten Yngve Sunesson på Hallands Nyheter (C).

”Sämsta perioden”

– Opinionssiffrorna är ju nere på Daléus-nivå, det ses som den sämsta perioden i modern historia, säger han.

Att Maud Olofsson klarar sig undan kritik förklaras med hennes starka ställning internt och att det var hon som inledde förnyelsearbetet. Bara ett katastrofval nästa år kan rucka på förtroendet, tror Johan Hammarqvist, politisk redaktör på Norra Skåne (C):

– Man byter inte partiledare nu – även om man skulle vara jättemissnöjd. Centerpartiet har prövat det förut och det gick inte särskilt bra.

Publicerad: