”Mycket sannolikt att den kommer till Sverige”

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs chattet med professor Björn Olsen

Moderator säger: Nu börjar chatten!
säger: Hur farlig är influensan
Björn Olsen säger: Den är smittsam, men det säger inget om dess farlighet. I nuläget vet vi inte, men hittills har den varit mild utanför Mexiko.
Rosmarie säger: Hej! Jag undrar om det är dags att börja använda munskydd även här i Sverige? Finns det något effektivt vaccin?
Björn Olsen säger: Nej, det är det inte, det finns ingen anledning att använda munskydd. För det förssa hjälper de inte, de som finns hjälper bara några timmar. Munskydd ger mer än känsla av att vara skyddad utan att egentligen vara det. Det finns inget effektivt vaccin.
Karin säger: Skiljer sig barn symptom från vuxnas och när ska man kontakta sjukvården?
Björn Olsen säger: När det gäller en sån här ny influensa behöver barns symptom inte skilja sig alls från vuxnas. Vi vet väldigt lite om den aktuella influensans symptom. Sjukvården kontaktar man om man är svårt sjuk – då och endast då.
Annika säger: varför drabbas de yngre värre?
Björn Olsen säger: Det vet vi inte om det gör. Man kan tänka sig att i Mexico city där man haft de flesta fallen har det märkts mest på den yngre åldergruppen, eftersom när yngre blir svårt sjuka eller dör så märks det tydligare än när gamla gör det. Däremot är det sant att en ny influensa kan infektera alla åldersgrupper, det beter sig inte som en säsongsinfluensa som främst drabbar äldre.
Veronica säger: hur stor är risken att svininfluensan kommer till sverige? och finns vaccin?
Björn Olsen säger: Det är mycket sannolikt att den kommer till Sverige. Och den ska kallas ”Nordamerikansk influensa”, inte ”svininfluensa”.
Tisse säger: Jag är en rullstolsburen kille som har blivit uppmanad att vaccinera mig mot influensan som kommer varje år. Bör jag göra nåt liknande nu?
Björn Olsen säger: Det finns inget vaccin mot den här influensan. När det kommer tycker jag att du ska vaccinera dig.
mia säger: Vad får man för symtom vid svininfluensan?
Björn Olsen säger: Hittills har det varit lätta luftvägssymptom, som en förkylning. I Mexiko verkar det som den givit lunginflammationer.
Kimco säger: Hej! Tycker du att media ger en bra rapportering? Eller jagar dom upp människor i onödan?
Björn Olsen säger: Jag tycker att media ger en bra rapportering i det här läget. Eftersom ingen vet vart det här tar vägen är det medias plikt att rapportera vad myndigheter och experter drar för slutsatser.
totte säger: vad ligger inkubationstiden generellt på för den här typen av influensa-stam?
Björn Olsen säger: Vet inte, ingen vet. Sannolikt, om det är som andra influensor, någon till några dagar.
säger: Ska åka till new Mexico USA om en vecka, bör jag göra något innan?
Björn Olsen säger: Kolla på UD:s och Smittskyddsinstitutets hemsidor och se vad man rekommenderar.
Ingemar säger: Vad är det som gör att folk dör? Hjärtat stannar, man kan inte andas, för hög feber eller vad?
Björn Olsen säger: När man dör av en svår influensa stannar hjärtat på grund av att man inte kan syresätta hjärtat och resten av kroppen på grund av den svåra lunginflammationen.
NIklas säger: Finns det tamiflu på lager i sverige så att det räcker?
Björn Olsen säger: Inte så att det räcker till hela Sveriges befolkning.
Jonas säger: Kan man ange en dödlighet vid insjuknande ännu?
Björn Olsen säger: Nej. Den verkar vara mycket låg.
Matsan säger: På en skala från 1-10 hur stor är risken att detta utbryter till en pandemi? (10=störst sannolikhet)
Björn Olsen säger: 9.
Björn säger: Jag ska volontärjobba i södra Mexico i mitten av juni, tror du att det har lugnat ner sig då? Smittskyddsinstititet avråder från resor tillsvidare, hur länge håller sånt här i sig?
Björn Olsen säger: I dag vet vi inte hur länge sånt här håller i sig. Vid den senaste pandemin 1968 höll den första vågen i sig ungefär sex veckor. Skillanden i dag är att vi är dubbelt så många människor på jorden och resor mycket mer, vilket gör att det är svårt att säga hur länge pandemivågorna kommer att vara.
Moderator säger: Två frågor kvar.
Sanna säger: Är det här värre än vad det var med fågelinfluensan? Alltså farligare
Björn Olsen säger: Smittsamheten är otroligt mycket högre när det gäller den här influensan, fågelinfluensan smittar inte mellan människor.
Skeptisk säger: Hej Björn Jag är lite skeptisk till hela den här "pandemin". Varför ska vi frukta den mer än vanliga influensor som skördar många tusentals liv varje år?
Björn Olsen säger: Om vi betraktar människan som en flock, så har ingen immunitet mot den nya influensan. Mot den gamla vanliga influensan har de flesta någon form av immunitet, antingen via vaccination eller på grund att vi haft en säsongsinfluensa. Ett sånt här nytt virus kommer till skillnad från säsongsinfluensan att slå mot alla åldersgrupper, vilket gör att effekterna på samhället och kanske även dödssiffrorna i slutändan blir högre än för en säsongsinfluensa.
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Björn Olsen – och alla ni som ställt frågor!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN