Nyheter

Mammor kan skickas hem efter förlossning

Av: 

Natalie Roos Holmborg

NYHETER

Örnsköldsviks BB ska spara pengar.

Nu kan barnaföderskor skickas hem efter sex timmar.

– Jag är förstås bekymrad, säger överläkaren Jarl-Erik Smeds.

Sjukhuset i Örnsköldsvik ska genomföra stora personalnedskärningar. Till följd av detta slutar 12 av 15 undersköterskor på BB och många vårdplatser försvinner. Mammorna ska därför från och med nästa vecka kunna skickas hem efter sex timmar.

– Vi måste drastiskt förkorta vårdtiden för mammor som är friska och som fött utan komplikationer. Ungefär hälften av alla nyförlösta mammor kan komma i fråga och skickas hem efter 6-24 timmar, säger överläkaren Jarl-Erik Smeds.

Stannar i två dygn

I dag brukar folk stanna i ungefär två dygn, men nu ska varje fall bedömas. Föräldrarna erbjuds inget patienthotell, utan i stället rätt till dagligt stöd av en barnmorska via telefon.

– Det här har vi tvingats till av ekonomiska och politiska skäl. Kvinnosjukvården har aldrig varit prioriterat bland politikerna. Jag är förstås bekymrad och servicenivån sänks markant. Men ingen mamma ska komma till skada, säger Jarl-Erik Smeds.

"Våt fläck av känslor"

Men Aftonbladets krönikör och trebarnsmamman Malin Wollin är mycket kritisk.

– Vid en förlossning är det så mycket hormoner i omlopp och en annalkande förlossningsdepression kan vara på väg. Man är en liten våt fläck av känslor och att bli hemskickad så snabbt kan vara farligt, säger hon.

En utsatt situation

Malin Wollin menar att speciellt de som föder barn för första gången blir extra utsatta och att alla borde ha rätt att stanna i minst ett dygn.

– De har varit mammor i sex timmar, är förmodligen ömma överallt och helt plötsligt ska de hem. Det är svårt att kräva något i den utsatta situationen, säger hon.

I dag är det normala att nyförlösta mammor stannar några dygn. Men nu förkortas alltså tiden markant.

– Det här är det viktigaste ögonblicket i mångas liv och då ska vi inte ha vård i snabbformat. Nyförlösta mammor ska hanteras med silkesvantar och det ska få kosta, säger Malin Wollin.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Är du drabbad? Berätta för oss
Publisert: