Här har ni era nötter, Reinfeldt och Sahlin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-14

Med snart ett år kvar till valet listar vi huvudmotståndarnas svåraste utmaningar

Nu börjar slaget om Sverige.

Huvudmotståndare: Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

Här är deras största utmaningar när snart bara ett år återstår till valet 2010.

I morgon samlar Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin sina anhängare hemma i Nacka för det traditionella sommartalet. Om en vecka tar Moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt skärgårdsbåten till Vaxholm i samma ärende.

Sommarlovet är över och nu börjar kampen om väljarna. Med drygt ett år kvar till riksdagsvalet listar vi partiledarnas svåraste nötter att knäcka. Till vår hjälp har vi tagit röda Ursula Berge, samhällspolitisk chef för Akademikerförbundet SSR och blåa Sanna Rayman, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Reinfeldts utmaningar

Arbetslösheten. Efter valsegern 2006 sa Fredrik Reinfeldt att väljarnas dom avgörs av hur väl man lyckas i jobbfrågan. Nu stiger arbetslösheten och valåret 2010 spås den vara uppe i över elva procent. Väljarna vet att den ekonomiska krisen inte är regeringens fel. Men Reinfeldt riskerar ändå att beskyllas för att inte ha gjort tillräckligt för att rädda jobben.

Välfärden. Kommuner och landsting ropar efter pengar i krisens spår. Först nu verkar Reinfeldt lyssna och lovar mer resurser nästa år. Frågan är om det räcker. Om kommunalskatten höjs och ännu fler lärare och undersköterskor sägs upp kan skulden komma att läggas på regeringen.

Integriteten. Regeringen överrumplades av sprängkraften i frågor om signalspaning, fildelning och integritet. FRA-debatten förra sommaren utvecklades till statsminister Reinfeldts kanske svåraste politiska kris hittills. Med Piratpartiet i EU-parlamentet kommer frågorna att hållas levande. Här måste regeringen hänga med.

Regeringsdilemmat. Det är roligt att regera men det är också väldigt ansvarstyngt. Alliansregeringen gillar att prata ansvar men är sämre på visioner. Regeringen behöver presentera nya spännande idéer, som helst inte kostar så mycket att genomföra.

Sahlins utmaningar

Ledarskapet. Mona Sahlin måste framstå som en ledare som kan vinna val. Socialdemokraterna är inte vana vid att förlora, särskilt inte två val i rad. Pressen på henne att lyckas är stor. Samtidigt har Sahlin hårt motstånd. Fredrik Reinfeldt är statsminister. Mona Sahlin är det inte. I de senaste förtroendemätningarna leder Reinfeldt över Sahlin.

Det rödgröna samarbetet. Det började inte bra. Först skulle Sahlin bara samarbeta med Miljöpartiet men efter hård kritik släpptes även Vänsterpartiet in. Socialdemokraterna har aldrig tidigare gått till val på att bilda regering med andra. Nu måste Sahlin få det rödgröna samarbetet att kännas som en möjlighet - inte ett problem. Hon måste också få fart på de gemensamma arbetsgrupperna och se till att de levererar politiska förslag.

Ställa regeringen till svars. Mona Sahlin behöver bli bättre på att attackera regeringens politik och ställa Fredrik Reinfeldt till svars. Regeringen skyller ofta situationen i Sverige på den globala finanskrisen. Oppositionen måste visa att regeringen faktiskt har möjlighet att styra över läget i landet.

Stockholm. Mona Sahlin måste vinna tillbaka storstadsväljarna. I valet till EU-parlamentet hamnade Socialdemokraterna på fjärde plats i Stockholm, slagna av Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. Utan Stockholm blir det svårt att vinna riksdagsvalet nästa år.