Om en månad är första vårtecknet här

Grått, mörkt, blött och snöslask.

Sverige visar sig inte alltid från sin bästa sida den här tiden på året.

Men håll ut. Ganska snart gör de första vårtecknen, snödroppar och vintergäck, entré.

Östra Svealand är insvept i en dimma. Det duggregnar och är rått i luften.

Ungefär samma gråa väder var det från norr till söder hela helgen.

– Det var någon sol längst i norr. Annars har det varit molnigt i hela landet, säger Frode H. Korneliussen, meteoerolog på väderstationen Storm i norska Bergen.

Vårtecken i februari

När dagarna är mulna, träden kala och kvällarna mörka är det många som vill fly till varmare och soligare platser.

Har man varken tid eller pengar att köpa sig en resa bort från tristessen får man ha en dos tålamod och invänta våren.

Och faktiskt, redan om en månad börjar de tidigaste vårtecknen att dyka upp.

I snön kan den gula vintergäcken synas i slutet av februari. En annan blomma som kan konkurrera om att blomma först är snödropparna.

Flyttfåglar åter i mars

Några veckor senare, i början av mars, kan kvittret från de första flyttfåglarna höras. Skogsduva, morkulla, rödhake och stare hör till fåglarna som flugit kortast och som är snabbast hemma igen.

Koltrastens melodiska sång från en trädtopp får vi oftast vänta på tills slutet av april.

Men än så länge är vi ju här, med mörka januarikvällar. Fast, det börjar redan märkas att vi går mot ljusare tider. För varje vecka blir antalet soltimmar fler och i mars kommer de att ha tredubblats.

I januari månad är det i genomsnitt 32 soltimmar i Jönköping och bara 19 i Happaranda. Två månader senare lyser solen i hela 106 respektive 136 timmar.

Uteserveringar i april

När eftermiddagarna och kvällarna är ljusa är det dags för landets uteseveringar att öppnas. Tänk, bara två lönehelger bort från januari.

1 april är det magiska datumet då kaféer och restauranger i de flesta län har tillstånd att flytta ut sina bord och stolar på trottoarer och gårdsplan.

Och den som längtar efter sommarens festivaler kan tjuvstarta under våren. Redan den 11 april är det Fairfest i Vänersborg. Scenerna är inomhus men festivalkänsla utlovas på hemsidan. Marit Bergman är det största dragplåstret.

KLAGA – OCH LÄNGTA!

Är du fortfarande pank efter dyra december? Suger mörkret helt enkelt musten ur dig? Här kan du låta din januariångest flöda – använd kommentarsfältet under artikeln som din alldeles egna klagomur. Här är ingen surmulen tristess för liten eller banal för att dra upp i ljuset. Vem vet, kanske känns det lättare att se framåt – om du bara får ösa ur dig allt. Och låt säga... att det bara känns ännu mer deprimerande att skriva om skiten, så berätta – vad längtar du efter mest just nu!

Publisert: