Lever ljuva livet som diplomat

Av: Johannes Heuman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”SVT:s nya dokumentärserie är orättvis”

”inte bara glamour” Ambassadrådet Klas Ljungberg åker på tjänsteresa i Förenade arabemiraten – och poserar med flygvärdinnor i bikini på stranden i Abu Dhabi. Utrikesdepartementet tycker att SVT:s skildring av diplomatlivet är förenklad.
Foto: Foto: JAN RUS
”inte bara glamour” Ambassadrådet Klas Ljungberg åker på tjänsteresa i Förenade arabemiraten – och poserar med flygvärdinnor i bikini på stranden i Abu Dhabi. Utrikesdepartementet tycker att SVT:s skildring av diplomatlivet är förenklad.

Cocktailpartyn, lättklädda damer och stor förvirring.

SVT:s nya dokumentärserie ”Diplomaterna” väcker ont blod hos utrikesdepartementet.

– Bilden är förenklad, säger Cecilia Julin, kommunikationschef på UD.

SVT:s nya dokumentärserie ska ge en inblick i diplomatlivet bakom kulisserna. Men den bilden är långt ifrån smickrande för svenska UD.

I de första två avsnitten skildras UD:s insats i Libanon efter Israels angrepp under sommaren 2006 då tusentals svenskar skulle evakueras.

Keps som riktmärke

UD:s personal träffas på Arlanda och köper kepsar med texten ”Sweden” för att känna igen varandra, det finns inga telefonlistor och flera i personalen saknar erfarenhet från liknande uppdrag.

– Efter tsunamin trodde jag faktiskt att UD skulle ha en bättre beredskap och organisation än så. Men i stället sköt man från höften, säger Fredrik Undevik, producent för serien.

SVT:s serie ger också inblick i det glamorösa diplomatlivet. I sista delen åker ambassadrådet Klas Ljungberg på tjänsteresa med en affärsman i Förenade arabemiraten.

Vill ha egen fakta

På lyxbåten finns ett antal lättklädda flygvärdinnor som villigt poserar tillsammans med diplomaten när de lägger till vid en strand.

Nu reagerar UD på serien. De har än så länge bara sett de första tre delarna men tycker att framställningen är orättvis och har efterfrågat för- och eftertexter med egna fakta.

”Det är synd”

– SVT har konstnärlig frihet. Men vi tycker att det är synd att man skildrat insatserna i Libanon bara genom en tjänsteman, säger Cecilia Julin, kommunikationschef på UD.

Hur ser du på att en svensk diplomat poserar med lättklädda kvinnor?

– Jag har inte sett det ännu och vill därför inte kommentera det. Men jag hoppas att tittarna ändå inser att diplomatlivet inte bara är glamour.

Aftonbladet har förgäves sökt ambassadrådet Klas Ljungberg för en kommentar. SVT har ställt sig helt avvisande till för- och eftertexter.

Fotnot: ”Diplomaterna” sänds i sex delar med start på måndag 21.00 i SVT1.

Publicerad: