Obama tvingas backa om "rasistpolis"

Av: Mira Micic, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: AP
En granne tog denna bild på gripandet av professor Henry Louis Gates Jr. Först reagerade Barack Obama starkt och kallade gripandet för rasism. Men nu backar han – och har bjudit in polisen som grep Gates.

USA:s president Barack Obama ångrar att han anklagat en polis för rasism.

– Jag kunde ha vägt orden annorlunda, sade han.

Nu vill han bjuda polismannen på en öl i Vita huset.

USA:s president Barack Obama sade på fredagen att han skulle ha valt sina ord mer noggrant när han i onsdags hänvisade till rasism och anklagade polisen för "enfaldigt agerade" då de grep en svart professor.

Det var Obamas försök att stilla den storm som rasat sedan han sade att polisen i Cambridge agerade enfaldigt.

Obama uttalade sig i skarpa ordalag när han i onsdags kommenterade polisens gripande av den kände Harvardprofessorn Henry Louis Gates, 58, en god vän till presidenten.

Grannen larmade

Henry Louis Gates Jr greps av polisen i Cambridge, Massachusetts, utanför sitt hus. En granne hade ringt och larmat och sagt att hon såg två svarta män som försöka bryta sig in i huset.

Männen visade sig vara professorn, som glömt sina husnycklar, och hans chaufför.

Gates visade sin legitimation, men greps ändå.

– Jag tror att det är rätt att säga att vem som helst av oss skulle ha blivit mycket arga och att polisen agerade enfaldigt när de grep en person som redan hade bevisat att han var i sitt eget hem, sade president Obama då.

På fredagen ringde presidenten upp polisen James Crowley i Cambridge, Massachusetts – mannen som grep Gates – och pratade om att bjuda in honom och professorn till Vita huset för att samtala "över ett glas öl".

Olyckligt ordval

– Jag tror att jag olyckligtvis gav intrycket att jag baktalade Cambridgepolisen och polisofficer Crowley speciellt, sade president Obama sedan till medierna.

– Och jag kunde ha vägt orden annorlunda, sade han.

Trots det ångrade ordvalet sade Obama till polismannen James Crowley att "jag fortsätter att anse, baserat på vad jag har hört, att det var en överreaktion att dra ut professor Gates ur hans hem och föra honom till polisstationen".

Vid onsdagens presskonferens sade president Obama att "det finns en lång historia i det här landet att afrikanamerikaner och latinamerikaner grips av polisen oproportionerligt ofta".

Publicerad: