Venezuela: "Förtal och lögner"

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige ser "mycket allvarligt" på upptäckten av svenska vapen hos gerillarörelsen Farc i Colombia.

Sverige ser "mycket allvarligt" på upptäckten av svenska vapen hos gerillarörelsen Farc i Colombia. Men i Venezuela avfärdas hela affären som fria fantasier.

Sverige har ställt en fråga om vapnen i Colombia till Venezuelas regim via svenska ambassaden i Caracas, sade handelsminister Ewa Björlings presstalesman Jens Eriksson till TT på tisdagen:

– Vi ser mycket allvarligt på det här.

– Vi har bett om hjälp att försöka klargöra hur de här vapnen har nått Colombia.

På tisdagen hade ännu inget svar kommit från Venezuela på förfrågan från Sverige. Men två venezuelanska ministrar avvisade kategoriskt anklagelserna från Colombia om vidareexport.

Brott mot intyg

Mottagarländerna måste skriva på ett intyg om att inte vidareexportera vapen de köpt från Sverige. Enligt den colombianska tidskriften Semana ska två generaler i president Hugo Chavez omedelbara närhet ha skickat vapnen till gerillan.

Affären har fått stor publicitet i internationella medier, bland annat amerikanska tidningar. Den är laddad eftersom Venezuelas stridbare vänsterpresident Hugo Chavez redan tidigare har anklagats för att stödja gerillan Farc i Colombia.

Den colombianske vicepresidenten Francisco Santos sade i måndags kväll att vapen "från ett europeiskt land" skickats vidare till Colombia.

Lovar ge besked

Venezuelas inrikesminister Tareck El Aissami beskrev på en presskonferens situationen som en "medieshow" och ett led "i en aggression mot vårt folk, mot regeringen och institutionerna", rapporterar den venezuelanska tidningen El Universal.

Han sade att hans departement "vid lämplig tidpunkt kommer att publicera en kommuniké som omintetgör Santos uttalanden och motbevisar anklagelserna för Sveriges regering".

"Förtal och lögner"

Han hävdade att Colombia hemfallit till "förtal och lögner, anklagelser som gränsar till det löjliga".

Utrikesminister Nicolas Maduro beskrev anklagelserna som ett sätt för Colombia att rättfärdiga en ny militärpakt med USA.

Farc har kidnappat tusentals människor och hållit dem fångna i åratal i Colombias djungler. Under president Alvaro Uribes styre har gerillan trängts tillbaka. De svenska vapnen, lätta pansarvärnsvapen av typ AT4 ("Eightyfour" efter kalibern 84mm) upptäcktes på en gerillabas sommaren 2008. Svenska Boforstjänstemän bekräftade att serienumren stämde överens med vapen exporterade till Venezuela för omkring 20 år sedan.

TT

Publicerad: