Talibaner tar på sig massakern

avLinda Hjertén

En talibanrörelsen i Pakistan tar på sig ansvaret för massakern utanför New York

Foto: AP WBNG TV
Tungt beväpnad polis höll vakt utanför migrationscentret i Binghamton, New York

Mannen gick in på ett migrationscenter och sköt vilt omkring sig.

Nu tar en ledare för talibanrörelsen i Pakistan på sig ansvaret för den blodiga massakern utanför New York i går.

– Jag gav ordern, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Foto: AP WBNG TV
En skadad ur gisslan bärs ut på bår av sjukvårdspersonal.

Polisen har ännu inte kunnat hitta något motiv för blodbadet i Binghamton utanför New York i går där en man dödade 13 personer och sedan sköt sig själv till döds.

Men enligt Sky News tar nu ledaren för talibanrörelsen i Pakistan, Baitullah Mehsud, på sig ansvaret för attacken. Till Reuters säger han att han gav ordern till massakern.

"Det var mina män"

– Jag tar på mig ansvaret. Det var mina män. Jag gav ordern som ett svar på USA:s attacker med förarlösa plan, ska Mehsud själv ha sagt i telefon från okänd plats till nyhetsbyrån Reuters.

Mehsud misstänks även för delaktighet i mordet på Pakistans förra premiärminister Benazir Bhutto i december 2007 – något han själv förnekat med orden: "Vi ger oss inte på kvinnor". Han har däremot tagit på sig skulden för ett attentat mot en polisstation i staden Lahore i Pakistan där åtta polisrekryter och fyra angripare dödades.

Mehsud anklagas även för att ha skapat en fristad för al-Qaida i klanområdet Södra Waziristan i Pakistan, och USA har utfäst en 5 miljoner dollar stor belöning för hans gripande.

13 dog

Det var i går eftermiddag som en man som namngivits som 42 år gamle Jiverly Voong kom in på the American Civic Association, en myndighet som hjälper asylsökande och flyktingar med bland annat medborgarskap och rådgivning, och började skjuta vilt och utan urskillning omkring sig.

Beväpnad med två handeldvapen, en 9 milimeters och en 45-kaliber, hann han döda 13 personer och allvarligt skada fyra innan han tog livet av sig själv.

Falska id-handlingar

De amerikanska myndigheterna hanterar Baitullah Mehsuds påstående med försiktighet, rapporterar Sky News. Bland annat anses det märkligt att pakistanska rebeller skulle använt sig av en vietnamesisk namn med två registrerade vapen för att utföra en sådan attack.

Skulle det stämma skulle det här vara det första massmordet av jihadister i USA sedan den 11 september 2001.

Enligt Fox News tror polisen att id-handlingarna som hittades på Jiverly Voong är falska och att namnet endast är ett alias. Husrannsakan har genomförts i Voongs lägenhet och tre hårddiskar har beslagtagits.