Publicerad:
Uppdaterad:

Tingsrätten: Pirat- domaren inte jävig

Publicerad:
Uppdaterad:
Rådman Tomas Norström anklagades för jäv i Pirate Bay-rättegången.
Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Rådman Tomas Norström anklagades för jäv i Pirate Bay-rättegången.

Pirate Bay-domaren Tomas Norström var inte jävig. Det anser Stockholms Tingsrätt i ett yttrande till hovrätten som utreder om rättegången ska tas om på grund av jäv.

Norström är medlem i flera organisationer med anknytning till upphovsrätt. De medlemskapen har fått försvarsadvokaterna att hävda att han är jävig, bland annat för att en av organisationerna får ekonomiskt bidrag från musikbranschens rättighetsorganisation Ifpi.

”Ett sätt att förkovra sig”

Men tingsrätten tycker att kritikerna är fel ute. Medlemskapet är bara ett sätt att förkovra sig i upphovsrättsliga frågor och det är inte jävsgrundande.

Tvärtom understryker tingsrätten vikten av att domare förkovrar sig. Försvarsadvokaterna har också hävdat att Norström i praktiken blivit handplockad till målet i strid med de lottningsregler som gäller.

Tillbakavisar handplockning

– Det tillbakavisar vi med kraft. Det här har gått enligt den arbetsordning som tingsrätten har, säger lagmannen Lena Berke på tingsrätten.

På grund av en omorganisation blev målet omlottat men lottningen var helt fri. Pirate Bay-rättegången i våras ledde till att fyra män dömdes till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i böter.

TT

Publicerad:
Publicerad: